Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanci u Vladi o Fimi mediji

Ivica Mudrinić: NE SJEĆAM SE!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medije. Svjedočio je predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

Ivica Mudrinić na suđenju je rekao da se ne sjeća što se točno govorilo na sastanku u Vladi 4. travnja 2007. Optužba, naime, tvrdi da je na tom sastanku Ivo Sanader i tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić potaknuli direktore državnih i javnih poduzeća da povećaju suradnju s Fimi medijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Sanaderu Fimi media: Sapunar tvrdi da je nalog došao direktno od Mladena Barišića Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media"

Mudrinić je kazao da je kao čelnik telekomunikacijske tvrtke u kojoj je država do početka listopada 2007. imala 49 posto udjela često dolazio na sastanke kod premijera jer se HT smatrao tvrtkom od strateškoga državnog interesa.

'Sastanka u vladi iz travnja 2007. sam se prisjetio tek nakon napisa u medijima. Kako se HT tada pripremao za javnu ponudu, sastanak sam doživio kao jedan u nizu sličnih sastanaka', kazao je Mudrinić.

Dodao je da je za agenciju po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici čuo samo iz medija, kao i da poznaje bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji je teretio bivšeg premijera i priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki. No, Barišić ga nikada nije ništa tražio, iako su se viđali na mnogim sastancima, ustvrdio je Mudrinić, ističući da u to vrijeme nije bio član HDZ-a kao ni bilo koje druge stranke.

Svjedočili Pašiček i Pervan

Među svjedocima Sanaderove obrane koji trebaju dokazati da je nekada najmoćniji hrvatski političar bio vrlo imućan i prije povratka u Hrvatsku početkom 90-tih ispitani su bivši direktor Vjesnikovih specijalnih izdanja Milivoj Pašiček te fotograf Ivo Pervan.

Pašiček je kazao da je Sanader kao predstavnik austrijske izdavačke kuće Mayer za bivšu Jugoslaviju, ali i druge istočne zemlje osamdesetih godina vrlo dobro zarađivao.

'U Mayeru nisu vjerovali da će erotski časopisi dobro prolaziti u Jugoslaviji pa su se dogovorili da Sanader u početku može zadržati svu zaradu te da će kasnije potpisati ugovor s provizijom od 50 posto. Ugovori su se uglavnom kretali između 12 i 17 tisuća maraka', posvjedočio je Pašiček.

I fotograf Ivo Pervan je kazao da se Sanader, kojega poznaje više od trideset godina, iz Austrije vratio vrlo imućan. 'Imao je vrijednu zbirku slika, kupio je stan u Splitu i kuću u Zagrebu', posvjedočio je Pervan koji se sa Sanaderom vrlo intenzivno družio dok nije postao prezauzet premijerskim obvezama. 'Kada je postao premijer, došlo je do promjene jer je živio po protokolu, ali mu se standard nije promijenio', kazao je Pervan.

Bivša Sanaderova osobna tajnica u HDZ-u Marcela Gracin Fagač je pokušala pobiti Barišićeve tvrdnje da je u bilo koje vrijeme mogao doći do Sanadera, ističući da kod njega nitko nije mogao ući bez najave. Kazala je i da Barišić nikada nije dolazio sam već uvijek u 'širem timu', dok je stranačka blagajnica Branka Pavošević, koja je također priznala sve optužbe, uvijek dolazila s tadašnjim glavnim tajnikom Ivanom Jarnjakom.

Uz Barišića i Branku Pavošević optužbe o izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki priznala je i vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dok Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček tvrde da su žrtve političkog progona. HDZ kao prva stranke optužena za korupciju se brani tvrdnjom da regularna stranačka tijela nisu znala za navodne nezakonitosti.
>> 'Sanader je još u Austriji bio vrlo bogat, mijenjao je auto svake četiri godine'

Suđenje se nastavlja 10. lipnja ispitivanjem sudskih vještaka. (A.J. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene