Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Luka Bebić: Sanader je bio vrlo ljut i rekao je 'kakvo kupovanje zgrade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju Planiska svjedoče bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luke Bebića, Vitomir Begović i Slobodan Uzelac.

U nastavku suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, u 'slučaju Planinska', svjedoči bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Bebić je posvjedočio da nije ništa znao o prodaji zgrade u Planinskoj ulici, nakon koje je Sanader od HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića navodno primio 17 milijuna kuna provizije.

'O prodaji zgrade u Planinskoj ne znam ništa. Jednom smo na skupu u Karlovcu raspravljali o tome, jer su se sindikati Hrvatskih šuma žalili oko te prodaje', rekao je Luka Bebić.

'O kupnji zgrade u Planinskoj odlučivalo se na Čobankovićev prijedlog

'To je bilo u izbornoj godini 2007., kada smo intenzivnije bili na terenu. Na sastanku smo bili ja, Sanader, Vitomir Begović, direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk, Petar Čobanković. Sastali smo se zbog pritužbi sindikata na Upravu HŠ. Ostao sam iznenađen Sanaderovom reakcijom. Sanader je bio vrlo ljut i rekao 'kakvo kupovanje zgrade i opreme?'', ispričao je Bebić.

‘Sanader je bio vrlo ljut na Beuka, možda i previše’, prisjetio se Bebić. Dodao je da je Sanader tada Beuku kazao da o prodaji zgrade treba razgovarati sa sindikatima koji su se protivili. Bebić je rekao da se o zgradi u Planinskoj nikada nije razgovaralo ni na Upravnom vijeću HŠ-a, koje je održavalo tek dvije do tri sjednice godišnje.

'Ja sam na tom sastanku zaključio da Hrvatske šume nisu imale zeleno svjetlo za kupovinu. Što je bilo kasnije, ne znam. Sporna je bila oprema, osobito čizme na kojima je bila oznaka 4 S', kaže Bebić.

Potpredsjednik Sanaderove vlade Slobodan Uzelac posvjedočio je da je o problemu kupoprodaje zgrade u Planinskoj saznao iz medija. ‘To je na Vladi prošlo kao jedna od brojnih točaka, mimo moje posebne pozornosti’, rekao Uzelac, koji je objasnio i kako su se donosile odluke te na koji je način usvajan dnevni red na užem kabinetu vlade. Rekao je i kako se ne sjeća da je Sanader o kupoprodaji zgrade u Planiskoj govorio na užem kabinetu ili na sjednici vlade.

Uz Sanadera i Fiolića, na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo ministarstvo Petra Čobankovića, koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s Uskokom osuđen na rad za opće dobro.

Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj ulici bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije, a na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja. Krivnju je priznao i tadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković koji je nakon nagodbe s USKOK-om osuđen na rad za opće dobro.

Suđenje se nastavlja 15. siječnja kada bi trebali svjedočiti Vitomir Begović, Gordana Colnar iz sindikata Hrvatskih šuma te Vesna Dejanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene