Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju hrvatskim generalima svjedočio producent UN televizije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) izvelo je u ponedjeljak na suđenju trojici hrvatskih generala novog svjedoka, producenta UN-ove televizije Richarda Lynttona, no najveći dio rasprave održan je na zatvorenoj sjednici.

Iz kraćeg dijela otvorenog za javnost moglo se čuti da je Lyntton 25. kolovoza u dolini Plavno razgovarao sa Srbima koji su nakon Oluje ostali u svojim domovima i taj isti dan, nakon što je vidio dim, otkrio da je zaseok Grubori spaljen. Drugi dan je u istom zaseoku snimio dva leša starijih muškaraca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Hoće li presuda generalima usporiti dovršetak pregovora s Europskom unijom? Slika nije dostupna Nadbiskup Marin Srakić: 'Hrvatska nije poduzela sve da Oluju prikaže u pravom svjetlu'

Prema njegovoj izjavi tužiteljstvu iz listopada 2001., jedan je muškarac ustrijeljen u glavu a drugi je zaklan. Isti dan je razgovarao s generalom Ivanom Čermakom, tada zapovjednikom Zbornog mjesta Knin, koji je, kako tvrdi u izjavi, "negirao da je bilo tko ustrijeljen iz bliza".

"Tvrdio je da se radi o protuterorističkoj operaciji", kazao je svjedok.

Lyntton je snimku Grubora i razgovor s generalom Čermakom helikopterom prebacio u stožer UN-a u Zagrebu a on se vratio automobilom.

S Lynttonom je u to vrijeme surađivao i bivši pripadnik UN-ova tima za ljudska prava Edward Flynn koji je na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio u travnju ove godine. Flynn je Hrvatsku stigao još 1994. kao suradnik Tadeusza Mazowieckog, specijalnog izvjestitelja UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije.

Tada je posvjedočio da su oko 10. ili 11. kolovoza, dva ili tri dana nakon završetka Oluje, učestale paljevine kuća, a vrhunac su dosegle od 15. do 20. kolovoza. Iako je uništenje vjerskih objekata dio etničkog čišćenja, za što su optuženi generali, hrvatske vlasti štitile su pravoslavne crkve, rekao je tom prilikom Flynn. Za cijelo područje Knin "nadležnom" je osobom smatrao Čermaka koji je, kako tvrdi, "znao za progon civila".

U svom iskazu je također kazao da su Srbi u Oluji Hrvatsku napustili organizirano, u konvoju, slično kao nakon Bljeska i kasnije na Kosovu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene