Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke riječkih autoškola

Na sud jer su dogovorile zakonsku minimalnu cijenu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je nedavno izdao nova pravila za polaganje vozačkih ispita. Oni koji žele postati vozači morat će izdvojiti i do 10.000 kuna. Prava pomutnja zbog novih pravila nastala je u Rijeci. Sve autoškole dogovorile su među sobom istu cijenu. Za državu je to monopol, vlasnici prijete zatvaranjem, a novi vozači samo žele naučiti voziti.

Gorana Kovačevića svaki sat vožnje s instruktorom košta 115 kuna plus PDV. To je od početka kolovoza najniža propisana cijena sata vožnje u Hrvatskoj. 'Sve je super, cijena je dobra tako da sam jako zadovoljan s tim, ljudi su sasvim u redu, instruktor je dobar, korektan', kaže Goran koji je kao i Lara Paravić birao školu po preporuci prijatelja. Bila je važna kvaliteta, a ne cijena. 'Predavanja su bila super, i ovaj je instruktor strpljiv, nije živčan i dobro objašnjava, tako da se ne mogu požaliti', rekla je Lara.

Pročitajte i ovo Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata

Visoke kazne

Petnaest riječkih autoškola uskoro bi mogle završiti na sudu zbog dogovora oko jednake cijene tečaja. 'Mi nismo dogovorili jednaku cijenu za sve nego smo dogovorili da budemo dosljedni pravilniku o jedinstvenim izračunskim elementima koje je donio MUP - minimalnu cijenu', rekao je Antun Perinić, iz Udruge riječkih autoškola. Kazne su za ovakve prekršaje visoke. Oduzimanje deset posto godišnje zarade i od 50 do 200 tisuća kuna za odgovornu osobu.

Riječku prometnu zavrzlamu rješavati će sud

'Ni jedan poduzetnik ne može imati manju cijenu od te cijene, ali svatko treba svoju cijenu formirati po njegovim stvarnim troškovima. To je Agencija i provjerila. Ne postoje u ovom slučaju dvije auto škole koje imaju jednake troškove iz jednostavnog razloga, jer imaju različite dobavljače', kaže Mladen Cerovac iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Ukoliko budu kažnjene, mnoge bi riječke autoškole mogle staviti ključ u bravu. Ovu riječku prometnu zavrzlamu rješavati će sud koji će odlučiti je li riječ o monopolu. A do presude u prometu i autoškolama vladati će gužva.

Treba li kazniti riječke autoškole?

  • Da, zakon treba poštivati
  • Ne jer je cijena po zakonu
  • Nikako, treba ih pohvaliti
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene