Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Hrvatskim željeznicama

Na što su HŽ potrošile 680 milijuna kuna državnih subvencija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Revizija je otkrila porazne rezultate korištenja državnih subvencija u tvrtki koja je godinama na listi gubitaša. Čak 680 milijuna kuna namijenjenih modernizaciji te vrtke potrošeno je nezakonito.

Nalaz državne revizije šokantan je: većina subvencija za željeznicu potrošena je nezakonito. 680 miljuna koje su trebale biti potrošene isključivo na modernizaciju i gradnju prema nalazu revizije otišle su za finaciranje onog što HŽ naziva dugotrajnom imovinom, ne precizirajući o kakvoj se točno imovini radi.

Pročitajte i ovo Sjecišta pruge BIZARAN SLUČAJ Opet blamaža HŽ-a: Vlak nije mogao krenuti jer kondukter - nije došao na posao Slika nije dostupna Preko vlastite tvrtke HŽ-ov direktor HŽ-u prodavao žarulje po tri puta višoj cijeni?

U HŽ-u pak odbacuju nalaz revizije. Tvrde kako su novac trošili namjenski. 'U 2007. HŽ su potrošile ukupno 608 miljuna kuna državnih sredstava, dakle iz proračuna i točno po određenim stavkama koje su planirane zakonom o proračunu. Od toga je potrošeno 508 milijuna za osuvremenjivanje i izgradnju pruga u Hrvatskoj', tvrdi Vlatka Škorić iz Korporativnih komunikacija HŽ-a.

Dodaju kako revizija nije ni bila kod njih u upravi već je koristila podatke ministarstva prometa. Objašnjavaju kako termin dugotrajna imovina označava sve pruge i kolodvore.

HŽ od svih državnih tvrtki koje se subvencioniraju godišnje dobije najviše novca, što domaćeg, što europskog. U 2007. dobili su 1,3 a u prošloj više od 2 i pol milijarde kuna.
Skoro 70 posto prihoda ostvaruju iz pomoći.

Iz državne revizije pak nisu dodatno htjeli komentirati nalaz. Samo podsjećaju kako se HŽ na njega nisu žalile iako su na to imale pravo. Svoje će izvješće poslatu u Sabor. Bude li i na Markovu trgu sporan način na koji su potrošeni silni milijuni posla će imati i Državno odvjetništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene