Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na statusnoj o zahtjevu za privremenu slobodu generala Gotovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine Luka Mišetić najavio je u Den Haagu u razgovoru s novinarima kako očekuje da će na statusnoj konferenciji sutra u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", biti riječi i o puštanju Gotovine na privremenu slobodu, iako o tome na samom ročištu neće biti donesena odluka.

"Obrana generala Gotovine u stalnom je kontaktu s hrvatskom Vladom oko tog pitanja ali i drugih tema vezanih za Gotovininu obranu. Nadam se da ćemo na kraju te suradnje moći reći da je rezultirala privremenim puštanjem Gotovine na slobodu, ali na kraju i konačnom oslobađajućom presudom", kazao je odvjetnik Mišetić.

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

Na statusnoj konferenciji trebalo bi se razmotriti kako teku pripreme za suđenje. 

Danas su u Den Haag s privremene slobode doputovali generali Ivan Čermak i Mladen Markač. General Gotovina u pritvoru je Haškog suda.

Novi odvjetnik generala Čermaka Britanac Steven Kay rekao je kako njegov klijent nije bio dio operativno-zapovjednog lanca koji je planirao Oluju, pa nije mogao utjecati ni na ono što se događalo poslije nje te je "vrlo jasno da je Čermak optužen bez trunke kriminalne odgovornosti".

"Moj klijent upao je u slučaj poput padobranca, po zapovijedi
predsjednika Republike Franje Tuđmana, koji ga je poslao u Knin poslije oslobođenja. Čermak je upao u vrlo složenu i tešku situaciju", rekao je novinarima Kay.

Novi branitelj generala Markača Tomislav Kuzmanović kazao je kako ne očekuje probleme oko svog akreditiranja pri Haškom sudu te izrazio nadu da će sud dati dovoljno vremena novim braniteljima da se pripreme za taj složeni predmet.

Na pitanje o mogućnosti prebacivanja predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" u Hrvatsku, Kuzmanović je odgovorio kako u to ne vjeruje ako Vijeće sigurnosti UN-a produlji rokove Haškom sudu.

Vijeće sigurnosti odredilo je 2008. kao posljednju godinu u kojoj će se voditi prvostupanjski postupci pred Haškim sudom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene