Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoštena trgovačka praksa

Na snazi novi zakon čiji je cilj zaštita proizvođača hrane: Provjerili smo što se mijenja za kupce

Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zvonko Popović, vlasnik tvornice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zvonko Popović, vlasnik tvornice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Od četvrtka je na snazi novi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Cilj mu je zaštititi proizvođače hrane od nekorektnih ugovornih odredbi, poput plaćanja naknada za uređenje trgovine, za otvaranje nove trgovine ili za ulazak proizvoda na police trgovine. Provjerili smo što se ovim zakonom mijenja za kupce.

Flips i čips iz Donjega Miholjca prodaje se u svim trgovačkim lancima, kako domaćim tako i stranim. Uvjeti su gotovo identični.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 3 Vladina odluka Kupce dočekale zamrznute cijene, a jedna ih stvar jako zbunjuje: Stigla i najava dobavljača koja zabrinjava Trgovina, ilustracija - 2 Građani su skeptični Posebna košarica s 30 artikala, važno je obratiti pozornost na jedan znak: ''To vam je sve zavaravanje protivnika''

"Jedna vrećica sadrži 30 grama flipsa. Mi ju fakturiramo prema trgovcu na jednu kunu. Od toga moramo odbiti 40 lipa za određene rabate. Znači, dobijemo 60 lipa", rekao je Zvonko Popović, vlasnik tvornice.

Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zvonko Popović, vlasnik tvornice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

S 40 lipa doslovno svaka vrećica čipsa plaća svoj ulazak u trgovinu. Tako primjerice proizvođač trgovcu plaća rabate: osnovni, strateški, akcijski, logistički, za trajno nisku cijenu, za novi proizvod. Tu su i bonusi: osnovni, partnerski, asortimanski, rizik (lom, krađa). Ostaju i razne naknade: za ulistavanje proizvoda, preuređenje prodajnog mjesta, otvorenje novog prodajnog mjesta.

Takva trgovačka praksa novim je zakonon zabranjena. Tomu se osobito vesele obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

"Sve te anomalije koje su bile u cijelom sustavu prevaljivale su se na naša leđa i u konačnici su proizvođači u sektoru voća i povrća svoju robu davali ispod cijene proizvodnje, što je nevjerojatno", kaže proizvođač jabuka Stjepan Zorić.

Sprječavanje nepoštene trgovačke prakse pozdravljaju i mali trgovci.

"Ovaj zakon osim dobavljača i proizvođača poljoprivrednika štitit će i male trgovce, odnosno, nadam se, omogućit će nam ravnopravniju tržišnu utakmicu i nadmetanje s velikim lancima", rekao je Robert Fućak iz Saveza udruga malih trgovaca.

Neki su proizvođači još uvijek oprezni. Uvjereni su da dobru namjeru zakonodavac neće postići, jer novi zakon trgovcima ne brani ugovaranje rabata.

Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zabranjena nepoštena trgovačka praksa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Hoće li to biti 16 stavki ili jedna stavka, nije bitno. Ja znam da ću i dalje dobivati 60 lipa za svoj proizvod, i da će i dalje kupac plaćati dvije kune, a neka ljudi smisle i zamisle se zarađuje li i tko", rekao je Popović.

Potrošaču ni iz džepa, ni u džep. Cijene hrane, neovisno o trgovačkoj praksi, ostaju iste.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene