Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velikima se popušta

'Na slučaju obitelji Vukić vidi se da ista pravila ne vrijede za sve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi nesumnjivo moraju platiti svoje dugove, no nakon slučaja u Zadru jasno je da ista pravila ne vrijede za sve. Država s velikima i malima postupa različito.

Slučaj prvi: Obiteljska kuća otišla je 'na bubanj'. Imovina obitelji Vukić prodana je zbog poreznog duga. Država je bila neumoljiva.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Ilustracija Porezna uprava Objavljena lista poreznih dužnika: Državi duguju više od 1,3 milijarde eura

Slučaj drugi: Izbjegavala je sud. A dug od oko 600 kuna za odvoz smeća nije mogla platiti. Naplatiti se ovrhom, zbog neimaštine, nije mogla ni država. Pa je pet dana 72-godišnja Minka Maltarić provela u zatvoru. 'Kad te otključa i zaključa, to mi je bilo najteže, velika bol', rekla nam je Minka Maltarić iz Cvetlina.

>> Telefon ne prestaje zvoniti: Obitelji Vukić građani nude pomoć, javila se i gospođa iz Amerike

Slučaj treći: Građevinsko poduzeće Tempo državi duguje vrtoglavih 297,6 milijuna kuna poreza. Nisu ispunili svoje obveze kad su u pitanju porezi i doprinosi. Otkako je lista poreznih dužnika objavljena, tvrtka u državnom vlasništvu na njezinom je vrhu.

Nameće se pitanje što država radi da dug naplati, a neplatišu disciplinira. Što konkretno poduzimaju pitali smo i Poreznu upravu. Odgovoriti nam, kažu, ne mogu, jer bi to bilo u suprotnosti s obvezom čuvanja porezne tajne. Brojnim dužnicima s istog poreznog popisa Vlada je omogućila razne olakšice prilikom otplate duga.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin ne spori činjenicu da svatko mora platiti zaostale račune, ali upozorava da moraju postojati jasna pravila za sve. 'Netko tko krade naranču ide u zatvor, a netko tko se nakrao stotina milijuna kuna ostaje vani jer ima dobre advokate. Uvijek se počinje tamo gdje je najlakše pa dajte da počnemo jednom tamo gdje je najteže', kaže Radin.

Iako su njegov ured zatrpale brojne pritužbe i različite ljudske priče, pučki pravobranitelj na odlasku Jurica Malčić na ovu temu nije želio razgovarati.

Glasne su zato B.a.b.e., potaknute zadarskim slučajem deložacije i posljednjim potezom Banskih dvora. 'Država kupuje nove blindirane automobile zatamnjenih stakala, valjda da dužnosnici ne vide i ne čuju kako živi običan svijet', kaže Snježana Matejčić iz te udruge.

A za obitelj Vukić, barem naizgled, postoje drugi kriteriji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene