Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovina nakon presude

Na slobodi: General kakvog ga prije nismo imali prilike upoznati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najčešće citiranih rečenica u posljednjih više od mjesec dana je ona generala Ante Gotovine koji je rekao na dočeku u Zagrebu: 'Okrenimo se budućnosti!'. Svojim je ponašanjem nakon oslobađajuće presude svakako obilježio 2012. godinu.

Nakon povratka u Hrvatsku, okupljenima na Jelačićevom trgu, Ante Gotovina kratko je poručio: 'Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno. Zahvaljujem se hrvatskim institucijama koji su nas podržale i bile s nama sve ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane, pravosuđa i posebno veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ove godine bilo s nama. Budućnost je pred nama, u našim rukama. Hvala vam i sretno!' Prije nego je došao na pozornicu, mnogi su ga htjeli dodirnuti, pozdraviti ga, a on se nije odbio rukovati ni s kim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled godine Ovo su najkomentiraniji članci na Dnevnik.hr u 2012.! Slika nije dostupna Vratili se kući Presuda koje ćemo se rado sjećati

>> GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!

Nakon svečanog dočeka na Trgu i mise za generale, Gotovina je nekoliko riječi uputio i okupljenima na primanju kod predsjednika Ive Josipovića. 'Gospodine predsjedniče, hvala na pozivu i dočeku. Danas je za mene sretan dan jer poslije toliko godina... To je bio maraton. Maraton koji je bio neizvjestan i s puno prepreka. Prepreka koje nisam razumio jer nisam pravnik. Hvala Bogu, imao sam stručan tim koji je teško radio, mnogo godina radio i na kraju je došlo ono što smo čekali i u što smo vjerovali, u što sam ja stalno vjerovao - da će sud donijeti pravilnu i pravednu odluku. I to se dogodilo. Domovinski rat je završio Olujom 1995. godine, ali danas je rat završio pravnom olujom. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj onoga čime možemo graditi našu budućnost. Ona pripada nama i imate našu podršku. Sretan sam što ovdje vidim mnoge ljude koje nisam dugo vidio, vidim ostarjeli su, neki su sijede kose... To su moji suborci. Evo, drago mi je da smo zajedno, hvala vam još jednom', rekao je general Gotovina.

>> Gotovina: Sretan sam što vidim svoje suborce, mnogi su ostarjeli, vidim sijede vlasi...

Dan nakon povratka, ispred kuće su ga čekali novinari s kojima je bio i više nego strpljiv. Pozvao ih je čak u svoj dom na kavu te im otkrio svoje kratkoročne planove. 'Prvo, otići ću na more malo, digniti jidra', poručio je. Na pitanje novinara čega se najviše zaželio nakon tolikih godina provedenih u haškom pritvoru, general je odgovorio najjednostavnije moguće. 'Vas, mojih prijatelja. Domovine. To je to', rekao je. Pitali su ga i hoće li ići u Vukovar, na što je odgovorio da će za to biti prilike te d.

>> Ne skida osmijeh s lica: Gotovina prijatelje počastio pršutom!

Možda je najviše pozornosti izazvao njegov razgovor s novinarkom srpskog dnevnika 'Kurir', koja ga je, čini se, pokušala i isprovocirati. 'Rat je stvar prošlosti, treba se okrenuti budućnosti, a izbjegli Srbi se trebaju vratiti svojim kućama jer je Hrvatska i njihova zemlja. Oni su građani Hrvatske, to je njihova domovina kao što je i moja. Nije ovo moje više nego što je njihovo. Onaj koji se želi vratiti, tko ima kuću ovdje, ne trebam ga ja pozivati. Oni trebaju doći, a doći će kad to žele', rekao je general Gotovina. Na tvrdnju novinarke da u Hrvatskoj uživa ogroman ugled, general Gotovina je rekao da je on 'običan građanin'. Novinarku Kurira pozvao je na kavu. 'Ako dođete u Hrvatsku popit ćemo kavu zajedno', kazao je general na kraju.

>> AUDIO Gotovina za Kurir: Izbjegli Srbi, vratite se u Hrvatsku!

Nekoliko dana nakon povratka u Hrvatsku, upriličen mu je i veličanstven doček u Pakoštanima. 'Eto, napokon, nakon toliko godina, našao sam put do svoje kuće. Ne mogu reći drugo, nego da sam sretan. Sretan sam što sam među vama, što sam među svojima. Hvala vam na iskazanoj kršćanskoj ljubavi tijekom svih ovih godina', kazao je okupljenima.

Spomenuo je kako kršćansku ljubav koja je njemu ukazana treba širiti dalje, posebice onima koji su najslabiji i onima koji su ugroženi. U našoj bi se domovini svaki čovjek trebao osjećati sretnim, kazao je general Gotovina. 'To je naš zajednički cilj. Kršćanska ljubav treba biti svakodnevno prisutna među nama i mi je trebamo širiti dalje', kazao je Gotovina i zaželio okupljenima ugodnu večer.

>> Gotovina u Pakoštanima: Pogledajte snimke s dočeka!

Dok je bio u Pakoštanima, Vlada je donijela spornu odluku o objavi Registra branitelja. Naravno, javnost je željela znati kakav je stav Gotovine o tome. 'To su političke teme, to pripada politici. Ja sam običan građanin kao i svaki od nas. Ja dajem potporu Vladi, to su institucije. Narod bira. Kad je većina izabrala, oni su odlučili i to je ta Vlada. Mi je podržavamo i uživamo u svakom dobrom potezu', rekao je Gotovina.

>> Gotovina o Registru branitelja: Dajem potporu Vladi, izabrao ju je narod!

Intervju je dao i BiH listu 'Dnevni Avaz'. 'Odlično sam surađivao s generalima Armije BiH, a svima je poznat ishod naše suradnje', kazao je Gotovina. Hrvatski je general s novinarkom 'Avaza' razgovarao u svom domu u Pakoštanima. 'Sada je najvažnije da sam slobodan i da sam konačno kod kuće. Ne može se to puno riječima iskazati. Emocije su prevelike, doista. Presretan sam jer je istina pobijedila', kazao je Gotovina. Ponovio je svoju poruku da valja gledati u budućnost, a rat ostaviti prošlosti. 'Budimo dobri susjedi, gledajmo naprijed i ostanimo ljudi u pravom smislu te riječi', kazao je Gotovina.

Dodao je i kako se tijekom boravka u pritvoru u Den Haagu sprijateljio s nekim ljudima iz Sarajeva koji su radili u administraciji te kako se zaželio tog grada i jedva čeka tamo otići i pojesti ćevape.

 

 

Susret sa Šeksom i Karamarkom

Svaki se njegov korak budno pratio, a Gotovina je bio izrazito srdačan sa svima koji su mu pristupili. Jedna od zanimljivijih situacija bio je i susret Gotovine sa bivšim predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, koji je svojedobno izrekao famoznu izjavu o potrebi generalova 'lociranja, uhićenja i transferiranja' u Haag. Nakon polaganja vijenaca povodom obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkom su Mirogoju razmijenili nekoliko riječi i rukovali se.

>> Gotovina se rukovao sa Šeksom, autorom izjave 'locirati, uhititi, transferirati'

Svečano doček organiziran je za Gotovinu i u Zadru. 'Zadre moj, dragi moji prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo nakon 12 godina biti ovdje zajedno s vama i proslaviti Dan grada. Zadar je moj grad, naš grad. Vojno redarstvena operacija Oluja, kao i cijeli Domovinski rat danas pripadaju našoj zajedničkoj svijetloj povijesti. Šesnaestog studenog ove godine međunarodna zajednica, posredstvom Haškog suda je potvrdila - Domovinski rat bio je pravedan. U Hrvatskoj je svanulo, nova poglavlja hrvatske priče čekaju da ih zajedno napišemo. Moramo punim jedrima zaploviti u novo vrijeme. I svojim djelima postati pobjednici u miru. U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripadamo. Ne smijemo se prepustiti malodušju, nismo ni 1991. godine, bez hrabrosti ne bismo se obranili i danas ovdje uspravno stajali', rekao je general Gotovina, te dodao 'neka se u Lijepoj našoj svaki građanin budi s uvjerenjem da je ovo zemlja u kojoj će ostvariti svoje snove, biti idući Luka Modrić u nogometu, maestro Šutej ili Ivan Meštrović u umjetnosti ili Nikola Tesla u znanosti'

Na kraju obraćanja general Gotovina je poručio: 'Dragi Zadrani sve je pred nama, sve ovisi o nama, zajedno pišemo novo poglavlje povijesti. Svanulo jutro je u Hrvatskoj!', rekao je Gotovina, koji je govor održao s naočalama jer mu je posljednjih godina u haaškom pritvoru oslabio vid. Potom je pustio bijelu golubicu - simbol mira, te nakon što se pozdravio s okupljenim Zadranima, otišao u crkvu sv. Marije gdje je posjetio benediktinke.

Generalu Gotovini Povelju počasnog građanina Grada Zadra iz 2001. uručili su tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras i tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta. Gotovina je dobio i Nagradu Grada Zadra iz 2011. godine. Zahvalivši tadašnjem predsjedniku Gradskoga vijeća Davoru Arasu i svim vijećnicima i Zadranima na ukazanoj časti, general Gotovina je rekao da mu je drago da danas nakon gotovo 12 godina može primiti povelju počasnoga građanina Zadra.

Na ulazu u zadarsko kazalište, gdje je održana svečana gradska sjednica, na kojoj je Gotovini uručena povelja grada Zadra, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko se s Gotovinom pozdravio. Novinare je zanimalo i gdje Karamarko vidi eventualan politički angažman generala Gotovine. 'Rekao bih da je general Gotovina u ovom trenutku jednom duhovnom snagom koju pokazuje daleko iznad svih stranačkih podjela. Dobro znate što su stranke i što je hrvatska politika u ovom momentu. Ima dosta prljavštine i podmetanja, a on je daleko iznad toga', zaključio je šef HDZ-a za Karamarko. Istaknuo je kako ga ne treba politizirati i stranački opredjeljivati, jer je general postao fenomen i nadstranačka pojava, no kad bi bilo moguće, rekao je kako bi ga rado vidio na strani HDZ-a.

>> 'Ako se politički angažira, želio bih ga vidjeti na strani HDZ-a'

Iako bi mnogi voljeli vidjeti karizmatičnog generala u svojoj stranci, on je više puta ponovio kako se nema namjeru baviti politikom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene