Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvođenje reda

Vlada krenula u sređivanje popisa birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku današnje sjednice članovi Vlade minutom su šutnje odali počast kolegi Borisu Špremu.

Na sjednici Vlade danas se između ostalog razgovaralo o prijedlogu zakona o registru birača. Ministar uprave Arsen Bauk predlaže da se razdvoje registar i popis birača. Ovaj potonji ažurirat će se prilikom svakih izbora. Vlada je odlučila uvesti red u popise i s biračkih popisa brisat će se 340 tisuća osoba. S popisa birača prvo će biti brisani ljudi koji ne žive u Hrvatskoj. Oni su se desetljećima vodili u popisima birača, a nisu imali ni osobnu iskaznicu. Od 4.116.839 birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, njih 339.650 nema važeću osobnu iskaznicu.

>> I to smo dočekali: Hrvatska počinje brisati fantomske birače s popisa

'Novim izmjenama Zakona o registru birača uvodimo točnost i ažurnost. Novi broj birača na taj će način biti oko 3,8 milijuna', rekao je Bauk. Premijer Zoran Milanović pohvalio je ovaj prijedlog. 'Ovim izmjenama Zakona nismo samo ispunili izborno obećanje, već vraćamo povjerenje građana u biračke popise', rekao je premijer.

>> Pročitajte sve zahtjeve MMF-a za Hrvatsku!

Što se tiče prijedloga uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama Bauk je rekao da se time propisuju koeficijenti i izjednačavaju plaće u agencijama s onima u ministarstvima. 'Uštede su do 100 milijuna kuna', rekao je Bauk.

Prijedlogom Zakona o energiji ukidaju se kategorije povlaštenih i tarifnih kupaca u sektorima električne energije i plina što vodi do potpune liberalizacije tržišta, izvijestio je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izvijestila je o blagom padu ovisnika o opijatima tijekom prošle godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene