450922
450922
450922
450922
450922

TERORISTIČKE PRIJETNJE potaknule Ruđer na razvijanje specijaliziranog detektora za otkrivanje nuklearnih materijala

  • , 21.09.2016., 14:13
  • Autor:
  • komentara

NATO-v projekt „E-SiCURE“, koji u sljedeće tri godine treba razviti specijalizirani detektor za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala za jačanje sigurnosti na granicama i lukama, svečano je predstavljen u srijedu u Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

 
 
 
 
Nuklearni amterijal (Ilustracija. Guliver/Thinkstock)
Nuklearni amterijal (Ilustracija. Guliver/Thinkstock)

Projekt punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama' vrijedan blizu 400 tisuća eura, jedan on najvećih iz Programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj. Čak 31 posto sredstava toga projekta odlazi u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa, jer većina sredstava odlazi zemljama partnerima, rečeno je na predstavljanju.

Krajnji korisnik detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava, koja je ujedno i partner na ovom projektu.

Hrvatski tim znanstvenika vodi Ivana Capan s Instituta Ruđer Bošković, surađivat će s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization, University of Aveiro iz Portugala, National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology iz Japana, te Institutom Jozef Stefan iz Slovenije.

Gotovo 80 posto postojećih detektora temelji se na izotopu helija (3He) koji se ne može naći u prirodi a njegove će zalihe u sljedećih pet do deset godina, predviđa se, biti u potpunosti potrošene. Stoga znanstvenici pokušavaju naći kvalitetne nove materijal za razvoj detektora, rečeno je.

''Naš je cilj razviti detektore koji se temelje na silicij-karbidu, stoga ne čudi da je upravo Japan kao vodeći u proizvodnji ovog materijala, zemlja partner na projektu E-SiCure'', istaknula je voditeljica projekta Ivana Capan.

''Naš je cilj pasivizirati nepravilnosti detektora koje nastaju od njegove debljine, kako bi bio učinkovit i mogao detektirati najmanji broj upadnih čestica'', dodala je.

Sve složeniji geopolitički rizici, uključujući i decentralizirane terorističke prijetnje, doveli su do hitne potrebe za uvođenjem sustava nuklearnog probira za otkrivanje nedopuštene trgovine posebnih nuklearnih materijala preko granica, navode iz IRB-a. (Hina)

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se