Obavijesti Video Pretražite Navigacija
400.000 eura

TERORISTIČKE PRIJETNJE potaknule Ruđer na razvijanje specijaliziranog detektora za otkrivanje nuklearnih materijala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO-v projekt „E-SiCURE“, koji u sljedeće tri godine treba razviti specijalizirani detektor za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala za jačanje sigurnosti na granicama i lukama, svečano je predstavljen u srijedu u Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

Projekt punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama' vrijedan blizu 400 tisuća eura, jedan on najvećih iz Programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj. Čak 31 posto sredstava toga projekta odlazi u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa, jer većina sredstava odlazi zemljama partnerima, rečeno je na predstavljanju.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Krajnji korisnik detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava, koja je ujedno i partner na ovom projektu.

Hrvatski tim znanstvenika vodi Ivana Capan s Instituta Ruđer Bošković, surađivat će s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization, University of Aveiro iz Portugala, National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology iz Japana, te Institutom Jozef Stefan iz Slovenije.

Gotovo 80 posto postojećih detektora temelji se na izotopu helija (3He) koji se ne može naći u prirodi a njegove će zalihe u sljedećih pet do deset godina, predviđa se, biti u potpunosti potrošene. Stoga znanstvenici pokušavaju naći kvalitetne nove materijal za razvoj detektora, rečeno je.

''Naš je cilj razviti detektore koji se temelje na silicij-karbidu, stoga ne čudi da je upravo Japan kao vodeći u proizvodnji ovog materijala, zemlja partner na projektu E-SiCure'', istaknula je voditeljica projekta Ivana Capan.

''Naš je cilj pasivizirati nepravilnosti detektora koje nastaju od njegove debljine, kako bi bio učinkovit i mogao detektirati najmanji broj upadnih čestica'', dodala je.

Sve složeniji geopolitički rizici, uključujući i decentralizirane terorističke prijetnje, doveli su do hitne potrebe za uvođenjem sustava nuklearnog probira za otkrivanje nedopuštene trgovine posebnih nuklearnih materijala preko granica, navode iz IRB-a. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene