446739
446739
446739
446739
446739

NA RUBU NEVJEROJATNOG Retorika čovjeka koji 'dela' 16 sati na dan i vječito ponavlja iste prazne floskule

  • , 16.08.2016., 11:48
  • Autor:
  • komentara

Vrlo vjerojatno bi i na kritike o nedostatku logike i argumentacije u svojoj retorici rekao: ja nemam vremena smišljati argumente jer sam 16 sati na terenu s građanima koji me trebaju.

 
 
 
 
Milan Bandić s proglasom (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Milan Bandić s proglasom (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Predizborna kampanja službeno počinje, a s njom i sučeljavanja, predstavljanja programa i međusobna retorička nadmetanja, čini se, nikad većeg broja zainteresiranih za pozicije saborskih zastupnika. I onih, retorički najzanimljivijih, zainteresiranih za poziciju premijera. Jedan od njih je i Milan Bandić, koji je tijekom godina izgradio prepoznatljiv govornički stil. To je stil koji najbolje odgovara definiciji populista – onaj koji govori sve što građani žele čuti, onaj koji detektira probleme s kojima se susreću i sebe predstavlja kao spasitelja koji jedini može pomoći „malom čovjeku“.

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr (Foto: Dnevnik.hr)

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr

Koje su to retoričke specifičnosti Milana Bandića? Prva, u fokusu svih izjava, programa i planova je uvijek on – Milan Bandić (čak i sam o sebi govori u trećem licu). On je taj koji radi 16 sati na dan, 365 dana u godini, koji je svugdje, uvijek na usluzi građanima. To je imidž koji je izgradio. Nije neobično da u političkom diskursu etos govornika, njegova kompetencija i vjerodostojnost imaju važnu ulogu, međutim, kod Milana Bandića to je doseglo neviđene razmjere, a njegove samohvala često su na rubu nevjerojatnog. Iskoristio je vrlo jednostavnu retoričku taktiku - upornim ponavljanjem istih izjava (s razlikama u nijansama) o tome koliko radi (bolje reći dela) uvjerio je građane Zagreba nekoliko puta zaredom da je upravo on najbolji izbor za gradonačelnika. I sada istu (prokušanu taktiku) pokušava iskoristiti za parlamentarne izbore. Pitanje je koliko će u tome biti uspješan.

Racionalno, razumski gledano, analizirajući njegovu argumentaciju postavlja se pitanje kako je takvom retorikom uopće dobio glasove Zagrepčana toliko puta. No, odgovor je jednostavan – odluka o glasu na izborima nije uvijek ni logična ni racionalna niti rezultat argumentacijske analize. I upravo na to Bandić računa – glasove dobiti na temelju vlastitoga etosa („ja sam taj koji sve može“ obrazac) i patosa (brinem o obespravljenima, socijalno ugroženima, starima i nemoćnima). Na pitanje kako će se kao premijer postaviti prema umirovljenicima i njihovim mirovinama, on odgovara da se u gradu Zagrebu umirovljenici u tramvajima voze besplatno!

Na pitanje hoće li povećati plaće građanima, hoće li biti bolji standard, odgovara da Zagrepčani žive najbolje u Hrvatskoj (i to, naravno, zahvaljujući njemu!). Može Milan Bandić govoriti o svom programu i sat vremena u bilo kojem studiju, ali se cijela njegova kampanja svodi na jedan argument kojim želi građane uvjeriti da upravo on mora biti idući premijer: Ja sam uspješan gradonačelnik pa ću biti i uspješan premijer. Sva pitanja koja mu novinari postavljaju vidi kao gnjavažu, kao sitne provokacije na koje vidno iživciran mora odgovarati jer njegova je logika jednostavna i čudi se ako drugi u to sumnjaju. Njegova komparativna prednost u odnosu na Milanovića i Plenkovića je to što je on gradonačelnik Zagreba, njegova kompetencija da bude premijer je to što je gradonačelnik Zagreba.

Iako logika i argumentacija često izostaju u njegovim govorima i izjavama, retoričke vještine Milana Bandića ne mogu se zanijekati. Vještina koju je doveo do savršenstva (osim samohvale) jest i vještina izbjegavanja odgovora na neugodna pitanja. Iz svake neugodne situacije za koju bi se prosječan političar trebao pripremiti kako bi odgovorio na prozivanja i kritike, Milan Bandić s nevjerojatnom lakoćom često bez teksta ostavlja i kritičare i novinare. I loša voda u jednom od zagrebačkih kvartova, i problemi u zimskim uvjetima, i rupa na cesti, i fontane, sve su to situacije u kojima on kolokvijalnim rječnikom (takozvanim starim zagrebačkim) uz malo humora sklizne sa skliskog terena, a građane ostavi u čudu pitajući se: Ma, je li on to zaista rekao?

I vrlo vjerojatno bi i na kritike o nedostatku logike i argumentacije u svojoj retorici rekao: ja nemam vremena smišljati argumente jer sam 16 sati na terenu s građanima koji me trebaju.

I nakon svih nelogičnosti, nakon mlaćenja prazne slame, nakon ponavljanja vječno istih ispraznih fraza i floskula, Milan Bandić govori: Ja sam daleko od ideala, ali sam i dalje najbolji.

U to je zaista teško povjerovati.

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se