Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revizija pronašla svašta

Nevjerojatne nepravilnosti u trošenju novca poreznih obveznika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija utvrdila je brojne nepravilnosti u trošenju novca poreznih obveznika u brojnim ministarstvima, ali i državnim tvrtkama. Rastrošnost u ministarstvu kulture, gospodarstva i zdravlja, nepotrebni troškovi na rubu zakona, netransparentno trošenje novca i sumnjiva javna nabava...

Na reviziji je tek da utvrdi nepravilnosti. A ne da ih kažnjava. Jedan od prozvanih ministara Mihael Zmajlović danas je održao konferenciju za novinare iz novoga, luksuznog prostora, za koji će godišnji najam platiti gotovo pet milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku" Zgrada tvrtke Hrvatska elektroprivreda HEP pod povećalom "U aferi Plin za cent provode se izvidi", potvrdila šefica DORH-a

Preselili su se! Ministar okoliša Mihael Zmajlović u novoj je velebnoj zgradi odradio svoju prvu konferenciju za novinare. No - tema nije rastrošnost, već - eko akcija. Zakup i troškovi novog prostora državu će stajati 4,83 milijuna kuna na godinu. Iako se nagađalo da je DUUDi preseljenje stopirao, ministar je to demantirao.

'To nije točno, a sve na tu temu sam do danas rekao', rekao je Zmajlović za Dnevnik Nove TV. Osim ministarstva okoliša Državna revizija upozorila je na rastrošnost ministarstva kulture, gospodarstva i zdravlja. Ali poručuju ne mogu sami.

'Po našim izvješćima postupaju i DORH i MUP i krim policija i sudovi. Nepravilnosti koje mi utvrdimo za neke postoje sankcije, za neke ne postoje sankcije', kaže Biserka Čoh MIkulec iz Državnog ureda za reviziju.

Zmajlović: Napadi na mene su orkestrirani jer sam se mnogima zamjerio

Iako pojedinačne slučajeve ne smiju komentirati, prema Izvješću revizije da se zaključiti kako su HEP i HAC primjeri lošeg gospodarenja novcem. HAC je primjerice ENC uređaje plaćao 159,88 kuna, a onda iste uređaje građanima 3 mjeseca prodavao za 1,25 kuna.

Akcija je trajala od lipnja do rujna 2012. kada je trajala akcija. Rekonstrukcija čvora Rugvica vrijedna 148 i pol milijuna kuna trajala je četiri mjeseca duže, a ugovorom utvrđeno plaćanje kazne do 5 posto od iznosa, HAC nikada nije naplatio.

Iz Izvješća Državnog ureda za reviziju vidljivo je da su u promatranom periodu od 2011. do 2013. godine u Hrvatskim autocestama d.o.o. provedena 1004 postupka javne nabave, te da su samo za 34 postupka predložene preporuke za poboljšanja.

Hrvatske autoceste d.o.o. sukladno ocjeni Državnog ureda za reviziju o učinkovitosti javne nabave, većinu preporuka već su i implementirale u svoje poslovanje. Hrvatske autoceste d.o.o. će i dalje posvećivati pažnju i kontrolu kako se nepravilnosti i propusti u sustavu javne nabave ne bi događali.

HEP je na informatički sustav SAP potrošio više od 70 milijuna kuna, a sustav nije proradio. Raskid ugovora o kreditu za gradnju HE Ombla, Europskoj banci za obnovu i razvoj morao je platiti 28,7 milijuna kuna.

Dobili smo Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave u društvu HEP d.d. za 2011. - 2013. Izvješće sadrži preporuke za poboljšanje sustava nabave kako bi se povećala usklađenost poslovanja i zakonskih i drugih propisa te poboljšao sustav javne nabave Društva.

HEP d.d. će sukladno nalazu i ocjeni Državnog ureda za reviziju uvažiti sve dobivene preporuke i integrirati ih u naš sustav radi povećanja učinkovitosti. A hoće li itko odgovarati za navedene uzalud potrošne milijune kuna, službena je tajna, prema zakonu o kaznenom postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene