Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjeni prosvjedi

Na Putinov rođendan uhićeno više od 270 pristaša Alekseja Navaljnog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 270 pristaša utamničenoga ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog uhićeno je u subotu za vrijeme održavanja zabranjenih prosvjeda i samo pet mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora.

Velik broj prosvjednika, po podacima nevladine organizacije, uhićena je u Sankt Peterburgu, rodnome predsjednika Vladimira Putina, koji je u subotu proslavio 65 rođendan.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

U subotu se okupilo puno manje prosvjednika nego tijekom demonstracija u proljeće kojima su se odazvali deseci tisuća većinom vrlo mladih ljudi.

Unatoč tomu prosvjedi su izravna provokacija za ruskoga predsjednika čiji se rođendan obično proslavlja uz brojne panegirike.

Ruski oporbeni političar, Aleksej Navaljni je u ponedjeljak pozvao svoje pristaše da iziđu na ulice, nakon što je osuđen na 20 dana zatvora zbog poziva na zabranjene prosvjede. Ovo je njegov treći boravak u zatvoru od početka godine.

Okupljanja su održana u 80 gradova - od krajnjeg istoka zemlje do Baltika, no najveća prosvjedna povorka organizirana je u Sankt Peterburgu, drugome po veličini gradu u zemlji. Ondje se u središtu grada okupilo oko 3000 ljudi, koji su skandirali "Sloboda Navaljnome!", prije nego što su počela njihova uhićenja.

Navaljni, koji vodi kampanju za ruske predsjedničke izbore u ožujku, uhićen je u petak nekoliko sati prije odlaska na prosvjedni skup u Njižnom Novgorodu.

Premda tvrdi da se kandidirao na predsjedničkim izborima 2018., politička budućnost Alekseja Navaljnog još je neizvjesna. Naime, središnje izborno povjerenstvo ga je u lipnju diskvalificiralo iz predsjedničke utrke zbog toga što je na sudu osuđen za pronevjeru državnog novca iz veljače 2017.

Amnesty international je osudio uhićenja "prosvjednika koji su mirno demonstrirali u ruskim gradovima" te pozvala da se "hitno puste iz pritvora", kao i da se "odmah započne s poštivanjem i zaštitom njihovih prava".(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene