Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na prvi dan ljeta Hrvatsku pogodio toplinski udar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvi dan ljeta, u Hrvatskoj pravi toplinski udar. Već u 8 sati ujutro u Zagrebu je izmjerena temperatura od 27°C. Tijekom dana će biti sunčano i jako vruće, a živa u termometru dosegnut će ponegdje vrtoglavih 39 stupnjeva.

U cijeloj su Hrvatskoj već od ranih jutarnjih sati razmjerno visoke temperature zraka, a sunčano i vrlo
vruće s temperaturama od 32 do 37 Celzijevih stupnjeva zadržat će se i tijekom današnjeg dana, ali će puhati umjereni jugozapadnjak, a na Jadranu jugozapadnjak i jugo, rečeno je u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Pročitajte i ovo Ilustracija LJETO NA NAJJAČE Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina Požari u Švedskoj (Foto: Dnevnik.hr) Vruće u Europi Nezapamćeno ljeto: Suše pogađaju Veliku Britaniju, Švedskom haraju nezapamćeni požari

To su iznadprosječne temperature za lipanj, ali nisu i maksimalne zabilježene u ovom mjesecu u Hrvatskoj, rekao je dežurni prognostičar. Tako je 30. lipnja 1950. u Zagrebu bilo izmjereno 38 stupnjeva Celzijevih. 

Prognostičari misle da Zagreb danas ne će nadmašiti tu
temperaturu, jer se tijekom dana u Zagrebu očekuje temperatura do 36 stupnjeva.

U Županji je maksimalna temperatura za lipanj od 35,7 Celzijevih stupnjeva bila izmjerena 13. lipnja 2003., a danas se očekuje da bi ta vrijednost mogla biti premašena.

Tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj zadržat će se slične vremenske prilike - sunčano i toplo, koji stupanj niže, a u unutrašnjosti postoji mogućnost za jači razvoj naoblake i poneki pljusak.

Veće osvježenje očekuje se tek oko sredine sljedećeg tjedna, ali temperature zraka ne će biti niže od 25 stupnjeva.

Hitna pomoć u Zagrebu jutros nije imala povećani broj intervencija, ali je zabilježila nešto više omaglica, vrtoglavica i nesvjestica kod ljudi, rekla je zamjenica ravnateljice zagrebačke Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Ingrid Bošan-Kilibarda.

Starijim osobama, djeci i osobama s povećanom težinom i kroničnim bolesnicima s visokim tlakom, problemima u cirkulaciji i srčanim bolesnicima preporučila je zadržavanje u kući te izlaženje u ranim jutarnjim i večernjim satima.

Liiječničko upozorenje svima - za ovakvog vremena treba piti puno tekućine, jesti laganu hranu, biti u hladovini i što manje se fizički naprezati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene