451385
451385
451385
451385
451385

'Na ovim izborima dogodile su se neviđene i šokantne pojave'

  • , 25.09.2016., 10:46
  • Autor:
  • komentara

U iduća tri tjedna novoizabrani saborski zastupnici, prvi će put sjesti u saborske fotelje. Već u utorak predsjednica počinje konzultacije s izabranim političkim opcijama.

 
 
 
 
Uskoro prva sjednica 9. saziva Sabora (Video: Dnevnik Nove TV)
Uskoro prva sjednica 9. saziva Sabora (Video: Dnevnik Nove TV)

Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak će objaviti konačne službene rezultate izbora, a time počinju teći rokovi za održavanje prve sjednice novog saziva Sabora.

Već u utorak predsjednica počinje konzultacije s izabranim političkim opcijama.

Imena zastupnika koji će u novom sazivu popuniti ova mjesta u ponedjeljak će dobiti i službenu potvrdu Državnog izbornog povjerenstva. Iz GONG-a  upozoravaju kako su izbori održani na rubu zakonitosti.

''Ovaj put su se dogodile ja bih rekla, neviđene i šokantne pojave, kao što je bila situacija da jednostavno svi preferencijski glasovi nisu prebrojani, tako da su neki kandidati oštećeni i u Dubrovniku i u Splitu. Isto tako smo imali situaciju 'kupovine' promjene nacionalnosti, odnosno kaznenog djela nedopuštenog pritiska na birače. To je zapravo izborna prijevara. A imamo i više desetaka građana koji su nezakonito izbrisani s popisa birača'', rekla je Marina Škrabalo iz GONG-a.

DIP je međutim, riješio sve prigovore, Ustavni sud je odbacio žalbe. Konačne rezultate - predsjednik Državnog izbornog povjerenstva u ponedjeljak će predati predsjednici.

S objavom konačnih službenih rezultata izbora u Narodnim novinama, počinje teći rok od 20 dana unutar kojeg Predsjednica saziva Sabor na prvo zasjedanje. Novoizabrani zastupnici, u saborske bi fotelje moraju sjesti najkasnije do 15. listopada.

Hoće li u tom trenutku i konstituirati novi saziv Sabora, HDZ kao relativni izborni pobjednik još uvijek ne može sa sigurnošću odgovoriti. 'Gledajte ovi pregovori koji idu, idu u dobroj vjeri, idu ja vjerujem dobrim putem i mislim da ćemo brzo dobiti zapravo mogućnost za formiranje nove vlade', rekao je Dario Nakić iz HDZ-a.

Već u utorak kreću konzultacije kod predsjednice. Pozvat će sve novoizabrane političke opcije i nezavisne zastupnike i razgovarati s njima o tome kome daju potporu. Predsjednica je već nekoliko puta poslala poruku kako odugovlačenje neće dopustiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se