Obavijesti Video Pretražite Navigacija
672 predmeta po kvadratnom metru

Na ovaj otok ljudska noga nije kročila 600 godina, ali zato ga ubija otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otok Henderson na Južnom Pacifiku pretrpan je komadima plastike i raznim drugim otpadom, iako na njemu nema ljudi.

Mjesto svjetske baštine, Henderson Island, jedno je od najudaljenijih mjesta na Zemlji. Iako su polinezijci jednom zauzimali otok, on je nenastanjen najmanje 600 godina. Štoviše, najbliži naseljeni otok je Pitcairn, udaljen od 193 kilometra, 56 stanovnika. Što se tiče većih populacijskih središta, Henderson je više od 5.000 kilometara udaljen od Novog Zelanda.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Dr. Jennifer Lavers odlučio je proučiti ljudske ostatke na Hendersonu, kao pokazatelj ljudskog učinka i na najudaljenija mjesta na Zemlji, prenosi IFL Science.

U Zborniku Nacionalne akademije znanosti, Lavers izvještava količinu po površini, 672 predmeta po kvadratnom metru , što je najviše zabilježeno u svijetu. Procjenjuje da otok u cjelini ima 38 milijuna komada plastike, težine 18 tona.

Lavers je rekao da je većina plastike bila u stanju u kojemu porijeklo nije moglo biti određeno, no od dijelova koji bi mogli, dominiraju potrošački predmeti kao što su plastični pribor za jelo i boce za šampon. Još 8 posto dolazi iz ribarskih brodova.

Lavers je izrazio nadu da će vijest nagnati ljude da spoznaju važnost mudrog odlaganja i recikliranja plastičnog otpada.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene