Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"dolaze na bazen, pasu cvijeće"

Divlje koze haraju otokom Mljetom: "Stalno kruže tuda, sve su mi međe slomile, masline, a ne možeš ništa"

Aktualno Galerija Mljetske koze - 2 Mljetske koze - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mljetske koze - 1 Mljetske koze - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mljetske koze - 3 Mljetske koze - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mljetske koze - 4 Galerija 1/4 >>
Silaze iz šuma u dvorišta obiteljskih kuća, uništavaju vrtove i nasade - divlje koze su nerijetko i gosti u vilama s pet zvjezdica. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na Mljetu i provjerila čiji je to problem i kako će se riješiti.

Mljetske koze uživaju u blagodatima turističkog sadržaja u Babinu polju, piju vodu. Bazeni su im u sušnim danima postali pojilišta. Na otoku je ih oko tisuću, nemaju vlasnika i vode se kao podivljale životinje.

Pročitajte i ovo Izbor za Miss koza - 4 Miss koze I koze imaju svoju miss: Roška ponijela i pojela titulu najljepše Slika nije dostupna NAKON 40 GODINA Prekrasna vijest s otoka Mljeta: U akvatoriju Nacionalnog parka uočena sredozemna medvjedica

Na jednom mjestu su se prije nekoliko dana ovce praktički bućkale u bazenu, odnosno pile vodu. Nije problem što one prilaze kućama, problem je što rade štetu na dvorištima ispred objekata.

"One dolaze na bazen, sve cvijeće i zelenilo što je okolo one popasu, uništavaju", rekao je Nikola Hajdić iz Babinog polja u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić.

"Ovo su divlje koze. I stvaraju probleme. Ne samo tu, svuda. Stalno kruže tuda, sve su mi međe slomili, masline, a ne možeš ništa", dodao je Ivo Hajdić.

Oni koji pokušavaju su lovci, kažu, odrađuju odstrel podivljalih koza prema nalogu Ministarstva poljoprivrede, nose im vodu na pojilišta, no koza je jednostavno previše.

Mario Debelić iz Lovačkog društva Mljet kaže: "U nacionalnom parku je zabranjen svaki izlov i to svi znamo, ali mi svejedno brinemo o njima, nosimo vodu na pojilišta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAGEDIJA KOD MLJETA Prevrnuo se izletnički brod, poginuo skiper: "Spasio sam putnike, a izvadio tijelo kapetana, čovjeka kojeg sam poznavao 20 godina"

Pročitajte i ovo Rekordne temperature mora - 5 Mjerilo se i do 30 stupnjeva U "vrelom" moru sve manje osvježenja: To bi mogla biti posebno loša vijest za ribare

Porušeni suhozidi, uništeno cvijeće, izmet ispred ulaza u kuće. Komunalni problem o kojem načelnik općine, tvrdi – ništa ne zna.

"Mi takvih prijava u Općini nismo imali. Ja to nisam vidio, ali moja bi poruka mještanima bila nek se jave, pa ćemo kao komunalno redarstvo napraviti sve što možemo", izjavio je Đivo Market, načelnik Općine Mljet.

No mještani koji ne mogu izaći na kraj s divljim kozama imaju poruku za načelnika: "Čujte, komunalnim redarima koze uskaču u vrt. Što ću vam dalje govoriti?", rekao je Nikola.

"30 godina HDZ-a i ovoj državi nema budućnosti i točka. To su vam koze, to vam je zdravstvo – sve je to pomiješano", kaže Miroslav Hajdić.

A pomiješane su i emocije - mještani ne žele da se koze poubijaju, ali ne žele ni nered oko kuća. Iz Ministarstva poljoprivrede pak poručuju kako su jedinice lokalne samouprave nadležne za organizaciju skupljanja napuštenih i izgubljenih životinja, a u pripremi je i financijska pomoć.

"Izrađen je Program kojim će se osigurati financijska pomoć jedinicama lokalne samouprave nadoknadom dijela troškova za držanje i veterinarsku skrb nastalih uslijed zbrinjavanja napuštenih, izgubljenih i privremeno oduzetih kopitara, goveda, ovaca, koza i svinja. Ministarstvo poljoprivrede."

Dok se u Općini Mljet ne uhvate posla, ovo će koze, čini se, biti redoviti gosti u vilama s bazenima ili pak samo gosti na krovovima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene