Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na odlagalištu otpada Jakuševac otvorena biokompostana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša danas su na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševcu gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik NK Sava-Jakuševec Milivoj Vrban pustili u rad biokompostanu, godišnjeg kapaciteta od 32.000 tona prerade biootpada i zelenog otpada u kompost, čime se otvara mogućnost reciklaže oko deset posto otpada koji bi se u protivnom morao odložiti na tom zagrebačkom odlagalištu.

"Nakon dvogodišnjeg pokusnog pogona u kojemu niti jednog dana nije prekoračena emisija merkaptana koji izazivaju smrad, drago mi je što je biokompostana dobila uporabnu dozvolu i što će od danas biti na usluzi građanima", rekao je gradonačelnik Bandić. Istaknuo je kako je vrijeme da napustimo dosadašnje navike jer si Zagreb ne će dopustiti da postane grad smeća, poput nekih gradova u Italiji. "Apeliram na savjesnost građana i molim ih da ulože dodatni trud u odvajanje otpada", poručio je Bandić.

Pročitajte i ovo Mjesec dana od odrona na Jakuševcu - 2 Problemi se nastavljaju Grad najavio brži odvoz smeća od nedjelje, a sanacija na Jakuševcu još nije ni počela: "Ne znam kako netko to misli...'' Problem smeća u Zagrebu - 4 Odvoz smeća vrlo otežan Hoće li Zagreb zbog Jakuševca biti zatrpan smećem? "Među radnicima postoji jedna vrsta psihoze"

Dodao je da je uz savjesnost građana potrebna i edukacija, pa su zato ove godine svoj predškolskoj djeci podijeljene edukativne slikovnice, a s takvom vrstom edukacije Gradsko poglavarstvo će nastaviti i u budućnosti.

Gradonačelnik Bandić pozvao je sve građane da u povodu početka rada biokompostane dođu na Jukuševec i besplatno uzmu vrećicu komposta i kod kuće ga iskoriste za sadnju cvijeća kako bi Zagreb bio još ljepši.

Bandić je također napomenuo da "kada se 1997. slavilo Svjetski dan zaštite okoliša, na Jakuševec je te godine dovezeno 155.000 tona smeća, a danas je količina više nego udvostručena i iznosi 380.000 tona". "Na žalost i pored toga što Grad poduzima mjere za odvojeno sakupljanje korisnog otpada, njegove se količine, zbog načina života, svake godine povećavaju, što je trend i u Europi", istaknuo je gradonačelnik Bandić. Pozvao je Zagrepčane da i dalje odvajaju otpad te je najavio da će Zagrebački holding u iduće dvije godine duplo povećati broj posuda za odvojeno sakupljanje različitih vrsta otpada.

Upitan hoće li odlagalište otpada na Jakuševcu biti zatvoreno 2010., kako je bilo planirano, Bandić je odgovorio da će se zatvoriti negdje do 2012., do kada bi se trebala napraviti termička obrada otpada.

Istaknuo je da je u osam godina mandata saniran Jakuševec, napravljen je pročiščivač otpadnih voda i sada se planira raspisati međunarodni natječaj za termičku obradu otpada, odnosno gradnju spalionice, čime će se zatvoriti i treća sastavnica strategije gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Bandić je rekao da će danas otvorena biokompostana između sedam i deset posto smanjiti količinu otpada na odlagalištu Jakuševec.

Istaknuo je da je Zagreb prvi u Hrvatskoj na kvalitetan način sanirao deponij, napravio pročiščivač otpadnih voda i prvi će također raspisati međunarodni natječaj za termičku obradu otpada.

Na upit novinara kada će Grad krenuti u žešću borbu protiv 300-tinjak divljih odlagališta otpada, Bandić je odgovorio da se to već čini uz pomoć policije, komunalnih redara i građana.
Novinarima je također izjavio da se sav biootpad vozi na Jakuševec, te da jedan njegov dio tvrtka Zrinjevac-podružnica Zagrebačkog holdinga prerađuje, pakira i nudi Zagrepčanima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene