Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ONI SU SVE SAMO NE OBIČNI PODUZETNICI

Imaju originalne ideje, ali uglavnom su prepušteni sami sebi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako statistički jako malo ulažemo u inovacije, Hrvatska je prema najnovijoj Bloombergovoj ljestvici zadržala svoju poziciju među 50 najinovativnijih zemalja svijeta. Država i dalje radi na strategiji za poticanje inovacija, ali oni koji imaju originalne ideje uglavnom su prepušteni sami sebi.

Frane Miloš i njegova ekipa sve su samo ne obični poduzetnici. Sami sebe nazivaju svemirskim inženjerima, jer njihovi softveri pokreću satelite.

"Radimo konačna rješenja koja se koriste u velikim svemirskim misijama", kaže Miloš, koji je u ovom poslu već 20 godina. Razvoj svemirskih tehnologija nešto je u što su se upustili sami, bez pomoći države.

''Hrvatska nema fakultetski smjer svemirskih inženjera, tako da mi zapošljavamo softverske inženjere koje onda učimo kroz projekte i edukacije", kaže Miloš.

Franina tvrtka jedan je od razloga zbog kojih je hrvatsko gospodarstvo još uvijek među top 50 najinovativnijih u svijetu. Najbolji su Južna Koreja, Švedska i Njemačka, a Hrvatska je s 38. pala na 41. mjesto.

Unatoč velikom broju startupova i inovatora, jako malo ulažemo u područje istraživanja i razvoja. Prema podacima Eurostata, izdvajamo svega 0,85 posto BDP-a za te namjene, dok je europski prosjek i do 3 ili 4 puta veći.

"Ipak idemo prema naprijed, obvezali smo se da taj cilj bude 1,4 posto. Ulaganje u istraživanje i razvoj je neizvjestan proces", kaže Antonija Mršić iz Ministarstva gospodarstva.

Svima koji žele razvijati inovativne poslove na raspolaganju je i Erasmus program za poduzetnike početnike. Hrvatska gospodarska komora vas šalje na školovanje u inozemstvo i subvencionira vam dio troškova.

"Nakon jednog do šest mjeseci te osobe, odnosno tvrtke, vraćaju se kući, primjenjuju ta znanja i povezuju se s tvrtkama iz zemlje u kojoj su bili", kaže Ivan Božac iz Hrvatske gospodarske komore.

Ministarstvo gospodarstva inovatore poziva da se okrenu novcu iz europskih i nacionalnih fondova. Tu ih ukupno čeka više od milijardu i pol kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene