Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska općina Lovas

Na 'krilima' europske love Lovas postao slavonski 'El Dorado'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako zagrabiti u izdašne fondove Europske unije? Da pisanje projekata i natjecanje za europski novac nisu toliko komplicirani kao što se misli, dokazuje mala općina Lovas, na samom istoku Hrvatske.

Lovas je državni rekorder po broju prihvaćenih projekata koje financira Europska unija. Do sada su iz fondova 'povukli' oko pet milijuna eura. Izgradili su dječji vrtić, ceste, javnu rasvjetu, farme ,podigli vinograde i voćnjake, a grade i poslovnu zonu!

Nije to došlo preko noći. U Lovasu su prvo europskim eurima obrazovali mladu ekipu za pisanje projekata, a potom i otvorili ured za međunarodnu suradnju, u kojem ti mladi ljudi rade . To je mala tvornica ideja i projekata iz koje je do sada izašlo na desetke projekata i što je najvažnije većina ih je odobrena. Ako uzmemo u obzir da je godišnji proračun općine oko dva milijuna kuna, a da su do sada iz fondova povukli gotovo 40 milijuna kuna, onda je sve jasno!

Djeca u Lovasu bezbrižno se igraju, zahvaljujući europskom novcu. Opremu, igračke te plaću za tetu u vrtiću financira Europska unija. Lovas si donedavno nije mogao priuštiti skupi vrtić. No, novac iz pretpristupnih fondova mališanima je osigurao mjesto za igru.

U Lovasu su na svakom koraku znakovi Europske unije, na gradilištu poslovne zone, na računalima i fax uređajima. U malom Uredu za međunarodnu suradnju projekti se pišu 'sto na sat'. Po pisanju tih projekata, Lovas je državni rekorder. Mala ekipa, Općini Lovas do sada je iz EU-fondova , priskrbila pet milijuna eura. Na vrijeme su shvatili što Europa plaća.

'napravili smo projekte koji podižu standard mještana, razvoj gospodarstva, ali moraju biti održivi, znači i kad prestane financiranje od EU, oni moraju biti samoodrživi', pojasnila nam je Tanja Paša, pročelnica općinskog upravnog odjela. Općina je tako dobila nove ceste, javnu rasvjetu, turističke oznake, ojačala je poljoprivredu.

Europskim novcem trenutačno gradi Regionalni poslovni centar. 'Posebno ovim projektima pomažemo gospodarstvu, zato se i volimo hvaliti da smo općina s najmanjim brojem nezaposlenih ljudi', kaže Stjepan Milas, načelnik općine Lovas. U Općini svoje nezaposlene mogu poimence nabrojati. Ne radi samo onaj tko ne želi. Tabla na ulazu u mjesto, stoga, nije daleko od istine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene