Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje cijena

Zbog požara u Rusiji?! Na jesen poskupljuje kruh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog visoke cijene pšenice na domaćem i svjetskom tržištu na jesen će poskupjeti kruh.

Udruga mlinara i pekara 'Žitozajednica' najavila je povećanje cijena pekarskih proizvoda ove jeseni. Poplave su smanjile prinose u Europi, a požari uništavaju polja u Rusiji.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Kruh: Ilustracija - 3 CIJENA ĆE IĆI JOŠ GORE Imamo pšenice dvaput više nego što nam treba, a kruh - uvozimo: "Preskupo je, ali cijene su takve kakve jesu. Moram kupiti"

Cijene pšenice zbog toga rapidno rastu na svjetskim terminalnim tržištima. Uz visoku cijenu pšenice, mlinare će opteretiti i najavljeno poskupljenje energenata. Viškova pšenice nema nigdje.

>> Seljaci dogovorili cijenu pšenice od kunu i 20 lipa

Dakle, od jeseni u pekaru s više novca. Kruhu nema spasa, kažu hrvatski pekari. Pšenica im je preskupa. Umirovljenik Mato Mikulić će morati u rebalans kućnog proračuna. 'Kruh se mora jesti! Meso ne mora, ali tko ima jest će, a tko nema, neće', kaže Mato.

Agrokor će seljacima kilogram žita platiti 1,20 kuna. Kilogram brašna u trgovinama u prosijeku stoji pet kuna, a cijena kilograma kruha iznosi deset kuna. Seljacima je to čudna matematika.

'Svatko tko je završio prvi razred matematike može izračunati da ako za jedan kilogram pšenice dobijete 1,20 kuna, a kruh prodate za deset kuna tu netko nekoga debelo vara', rekao je Matija Brlošoć, predsjednik Udruge Brazda.

Poskupljenje pekari pravdaju visokim cijenama sirovine, energenata i radne snage. Unatoč tomu, kažu da Hrvatska jede najjeftiniji kruh u Europi. Cijena kilograma pekarskih proizvoda u Hrvatskoj stoji 13, u Sloveniji 19, a u Austriji čak 26 kuna. Građanima je i to previše.

Europsku pšenicu uništile su poplave, a suša je progutala petinu žitnih polja u Rusiji. Na jesen će se pšenica, kažu stručnjaci, plaćati suhim zlatom. Za državu nema dvojbe. 'Ovisi koliko će poskupjeti, ali uz ove nove cijene pšenice i brašna to poskupljenje ne bi trebalo biti značajno', rekao je Stjepan Mikločić, državni tajnik za poljoprivredu.

Rast cijena pšenice seljacima neće pomoći, jer je većina njih pšenicu već prodala. Čini se da je poskupljenje kruha samo uvod u vruću hrvatsku jesen. Zašto je kruh skup, ako je pšenica jeftina? Gdje se istopila razlika u cijeni? Tko zarađuje u tom lancu?

Svi će vam reći da nitko ne zarađuje. Pekari kažu da je pšenica, odnosno brašno samo 15 posto troškova u cijeni kruha. Ostatak su plin, struja, voda, prijevoz, porezi, plaće radnicima. Pekari se pravdaju da je plin za gospodarstvo, samo u ovoj godini, poskupio tri puta, a najavljeno je novo poskupljenje od jeseni.

Mislite li da ima razloga za povećanje cijene kruha?

  • Da
  • Ne
  • Ionako ću kruh morati platiti

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene