Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filmaši podržali Jasmilu Žbanić

'Dobivam novce za filmove od Hrvatske, ali moram govoriti istinu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvoje Hribar: Žbanić se u ovom slučaju pokazala kao neodgojena Balkanka. Redatelji: Ona je u svojim filmovima promovirala i hrvatsku glumačku umjetnost.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) zamjerilo je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću što je, odgovarajući na pogrdnu poruku redateljice Jasmile Žbanić putem medija, podsjetio rekao kako je Žbanić od hrvatskih poreznih obveznika dobila 3,5 milijuna kuna 'za film koji će vidjeti sto ljudi'.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bosansko hercegovačka redateljica je nezadovoljna nedjeljnim posjetom Milanovića Mostaru, vezano za val prosvjeda u BiH, hrvatskom premijeru poručila "Marš kući!".

Osvrčući se na tu poruku, Milanović je u intervjuu lokalnoj televiziji Jabuku TV kazao kako je redateljica Jasmila Žbanić u Hrvatskoj dobila 3,5 milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi, no kako joj on, pak, kaže da je 'dobrodošla'.

Jasmila Žbanić na tu je njegovu izjavu rekla za javni servis kako je istina da se njezini filmovi dijelom financiraju iz hrvatskog proračuna.

Žbanić ipak pozvala Milanovića da dođe: 'Dobrodošao u Tuzlu!'

'Ja jesam dobila novce za svoje filmove od Hrvatske, ali to ne znači da zato ne smijem govoriti istinu', rekla je Žbanić koja se trenutno nalazi u Berlinu na filmskom festivalu.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja u otvorenom pismu premijeru Milanoviću poručili su kako nema mandat omalovažavati ičiju umjetnost, pa i onu umjetnice svjetskog ugleda.

'Kada novinari spominju '3,5 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika', to je njihovo pravo da upozore hrvatsku javnost. Kada to spomene hrvatski premijer u kontekstu političkog neslaganja s umjetnikom, to zvuči kao politička ucjena. Osjećamo nelagodu kada hrvatski politički moćnik prijeti umjetnicima s javnim sredstvima', navode iz Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Smeta im i što je premijer rekao da će film Jasmile Žbanić vidjeti sto ljudi.

'Istina je da postoje hrvatski filmovi koje gleda 'sto ljudi', ali isto tako postoje hrvatski filmovi koji prelaze brojku od sto tisuća ljudi, i koji su na godišnjim listama ispred američkih mega hitova', kažu iz DHFR-a, a Milanovića pitaju odakle zna da će njezin još neviđeni i nedovršeni film spadati u prvu, a ne u drugu grupu.

'U Hrvatskoj je dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti sto ljudi. Ja joj kažem: Dobrodošla!'

'Osjećamo nelagodu kada hrvatski premijer ima jasan i nedvosmislen stav o hrvatskom filmu o kojem evidentno gotovo ništa ne zna', ističu iz Društva hrvatskih filmskih redatelja, čiji je predsjednik Antonio Nuić.

Navode kako je Žbanić imala dva igrana filma u konkurenciji Berlinskog filmskog festivala, da je osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film, a da je u svojim filmovima promovirala i hrvatsku glumačku umjetnost, jer su u njezinim filmovima glumili, primjerice, Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

No, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar komentirao je za Tportal da se redateljica Žbanić u ovom slučaju pokazala kao neodgojena Balkanka.

Inače, Žbanić je za Dnevnik Nove TV naknadno rekla kako je njezina reakcija bila prežestoka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene