Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Na izborima neću podržati niti jednu stranku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić kazao je da prije predstojećih parlamentarnih izbora neće podržati niti jednu od stranaka, već samo projekte za koje smatra da će biti dobri za građane.

"Ja ću biti suzdržan što se tiče podrške samim strankama, ali što se tiče projekata i programa njih ću podržavati bez obzira od koje stranke dolaze", rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: 'Volio bi da kampanja bude afirmativna' Slika nije dostupna Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese

Dodao je kako još uvijek očekuje HDZ-ov program, dok je onaj SDP-ovog premijerskog kandidata Ljube Jurčića ocijenio ostvarivim.

"No, nije dovoljno samo reći što se želi nego i na koji način se može ostvariti pojedini program", ustvrdio je Predsjednik.

Za Jurčićev je gospodarski program kazao da ima dosta zajedničkih točaka s njegovim programom predloženim u posljednjoj predsjedničkoj kampanji. Zbog toga bi, dodao je, bilo nekorektno reći kako se takvo što ne bi moglo ostvariti.

Komentirajući svoj odnos s premijerom Ivom Sanaderom Mesić je rekao da se s njim slaže kada je u pitanju Europa i usmjerenje Hrvatske, a razilazi oko gospodarskog uspjeha i razvoja.

"Mislim da nismo prevelike spektakularne rezultate napravili u gospodarstvu, jer nismo dovoljno angažirali proizvodnju", kazao je.

Predsjednik nije odgovorio na pitanje koja bi stranka, po njegovu mišljenju, mogla dobiti najviše glasova hrvatskih birača, no ocijenio je da nitko neće moći sastaviti vladu bez sklapanja koalicija s nekom od manjih stranaka.

Premijerski mandat dat će, kaže, onome tko mu nakon izbora donese "dokumentiranu većinu". 

Oo akciji "Maestro" u kojoj su nedavno zbog korupcije i primanja mita uhićena trojica potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), predsjednik je ponovio da i dalje čeka uhićenje "dirigenta orkestra" odgovornog za kriminal. No,
prije nego što institucije dovrše posao bilo bi neodgovorno govoriti tko je on. "To može biti i netko izvan sustava, a ne nužno visoki državni službenik", rekao je predsjednik.

Upitan traži li političku odgovornost trojice Sanaderovih ministara članova Nadzornog odbora HFP-a Mesić je rekao da zahtjeva odgovornost odgovornih, a "tko je to mogu utvrditi samo institucije pravne države".

"Nije isključeno da će članovi Nadzornog odbora podnijeti ostavke. To je moguće, ali treba čekati rezultate", smatra predsjednik. Dodao je da je uvjeren kako cilj "Maestra" nije bilo popravljanje izbornog rejtinga te da "štetu od akcije neće imati ni Vlada niti opozicija".

Osvrnuvši se na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i nedavni energentski summit u Zagrebu, Mesić je ustvrdio da su Hrvatskoj neophodni energenti te da bi ostvarenjem projekta "Družba Adrija" riješili pitanje opskrbe naftom i plinom, a istovremeno kontrolirali prolazak tankera kroz Jadransko more.

No, o cijelom projektu imamo vremena za razmišljanje, jer Hrvatsku nitko ne prisiljava da nesmotreno donese odluku, kazao je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene