Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Facebooku moguća krađa identiteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 70 tisuća Hrvata svakodnevno posjećuje Facebook, a da nisu svjesni kako mogu upasti u klopku cyber kriminala i tako riskirati krađu identiteta.

Deni je jedan od sedamdeset tisuća Hrvata koji svakodnevno posjećuje Facebook. Održava veze sa starim prijateljima a pronalazi i nove zanimljive ljude.

Pročitajte i ovo Ilustracija tjedno izvješće Stigli novi podaci: Objavljeno koliko je novozaraženih koronavirusom Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Istraga i dalje traje HAK je odhakiran, ali problemima još nije kraj: ''Oni koji čekaju polaganje vozačkog ispita morat će još malo pričekati''

- Ja sam dao svoje ime i prezime. Prema tome može se naći i moja adresa, ali ne bojim se za privatnost. Meni je samo da se nađem i dopisujem sa prijateljima, kaže Deni.

Već kad je prije tri godine pokrenut u Americi, Facebook su žestoko kritizirali antoglobalisti kao produženu ruku američke vlade koja na takav način prikuplja informacije o korisnicima. Najnovije istraživanje pokazalo je kako su podaci, koje član ne želi podjeliti s ostalom virtualnom zajednicom, lako dostupni svakome tko ima viška vremena i kompjutorskog znanja.

- Moguće je sakriti ono što želimo sakriti, ali je isto tako moguće otkriti ono što želimo otkriti. Zlonamjerni će doći do onoga što žele, kaže Deni.

Problem su aplikacije ponuđene svakom korisniku. Riječ je o igrama, kvizu ili drugom obliku zabave. Prihvaćanje je ulaznica hakeru za upad u program. A onda su mu dostupni svi korisnikovi podaci ali i svim njegovim prijateljima navedenim na listi.

IT analitičar Bojan Mušćet kaže kako je najveći problem naivnost korisnika koji popunjavaju cijeli upitnik, od mjesta prebivališta do najdražeg benda.

- To nije samo specijalnost facebooka i drugi sajtovi poput iskrice također otkrivaju podatke samo je kod facebooka to poprimilo neslućene razmjere, kaže Bojan Mušćet.

Stručnjaci za cyber-kriminal upozoravaju kako su poseban problem osnovnoškolci koji uz slike ostavljaju i adrese, što naravno predstavlja raj za pedofile. Nedavno upozorenje dobila je i američka vojska. Trupe smještene u Iraku naime, kontakt s obitelji održavaju upravo putem popularne stranice pritom stavljajući slike trenutačnog položaja što suprotstavljenoj strani itekako olakšava posao.

Naravno, taliban s laptopom nije baš prizor na koji se svakodnevno nalijeće, ali zato istraživanja potvrđuju, za krađu indetiteta, Facebook je postao legitimno okupljalište hakera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene