451054
451054
451054
451054
451054

Na Europski dan bez automobila, 22. rujna, za promet zatvoreno središte grada

  • , 22.09.2016., 14:09
  • Autor:
  • komentara

U zagrebačkoj Gradskoj upravi odlučili su da se tradicionalno, kao i svake godine na taj dan, za promet zatvori središnja zona Grada Zagreba.

 
 
 
 
Za promet je zatvorena središnja zona Grada Zagreba (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)
Za promet je zatvorena središnja zona Grada Zagreba (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)

U povodu Europskog dana bez automobila, 22. rujna, središnja zona Zagreba bit će zatvorena za promet, od 8 do 20 sati, osim za interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni te vozila javnog gradskog prijevoza i taxi.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi odlučili su da se tradicionalno, kao i svake godine na taj dan, za promet zatvori središnja zona Grada Zagreba omeđena Trgom bana Josipa Jelačića te Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom, Hebrangovom, Gundulićevom, Ilicom, Mesničkom, Demetrovom, Ilirskim trgom i Radićevom ulicom. U zagrebačkoj Gradskoj upravi građane upozoravaju na moguće poteškoće u prometu te ih mole za strpljenje i razumijevanje.

Na Europski dan bez automobila, održat će se i tradicionalna "Zagrebačka žbica", vožnja biciklima kroz šire središte grada. Krenut će u 11 sati sa Cvjetnog trga, a završit će na Trnjanskom nasipu, uz druženje.

Europskim danom bez automobila, završava Europski tjedan mobilnosti, koji se u cilju poticanja aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, održavao od 16. do 22. rujna, a ove godine pod motom "Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo." Europski tjedan mobilnosti organizira Europska komisija radi poboljšavanja kvalitete života. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, te promoviranju javnog prijevoza, vožnje biciklima i drugih oblika održivog kretanja u urbanim sredinama.

Bivša članica Europske komisije za okoliš Margot Wallstroem ustanovila je "Dan bez automobila" (Car Free Day) kao europsku inicijativu, u 2000. godini. Inicijativa je trebala poslužiti kao prilika da gradovi pokažu koliko im je stalo do njihovog okoliša. Ideja je bila da gradovi na taj dan prezentiraju područje centra grada u drugačijem svjetlu i provedu aktivnosti usmjerene ograničavanju kretanja motornih vozila u pojedinim dijelovima, ohrabrujući i potičući korištenje održivih modela kretanja. Pri tome se željelo naglasiti u kolikoj mjeri odabir vrste i modela kretanja građana utječe na okoliš.

Na Europski dan se bez automobila, 22. rujna, šira središta mnogih europskih i svjetskih gradova zatvaraju za automobile i pretvaraju u pješačke zone. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se