Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča o dozvoli

SLUČAJ IZVAN SVAKE LJUDSKE PAMETI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perica Brajković na dozvolu za izgradnju kuće čeka više od dva desetljeća, a nakon što je prije mjesec dana prvi puta ispričana njegova priča, oglasio se i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Poražavajuće je za sve hrvatske vlasti što se problem maloga čovjeka u šumi hrvatske birokracije mora rješavati putem medija.

Pročitajte i ovo Božić dočekali u kontejneru - 2 Posljedice potresa još su tu Oni su Božić dočekali bez krova nad glavom: ''Kada u 10 sekundi u nedjeljno jutro izgubiš sve, onda shvatiš da su neke druge stvari bitne'' Slika nije dostupna "Ukinimo birokraciju 19. stoljeća" Performans o birokraciji u Hrvatskoj: "'Fali ti jedan papir' jedna je od najiritantnijih rečenica koje čovjek može čuti"

U priči od prije mjesec dana, pošteni Perica Brajković 21 godinu kuca na vrata svih mogućih institucija ne bi li dobio dozvolu za izgradnju kuće. Dok je on bio pošten i kucao na sva ta vrata, drugi su gradili, i to ilegalno. U zemlji neuređenoga pravosuđa, pouzdao se u slovo zakona, čekao dozvole i na parceli koju je kupio u zagrebačkim Gračanima nije htio nezakonito graditi svoj dom.

I dok je on čekao 21 godinu promjenu GUP-a, drugi su oko njega nezakonito gradili. Sada su im objekti legalizirani, a Grad Zagreb je bez prenamjene GUP-a dopustio tim objektima plin, telefon, struju te izgradio cestu. Perica je do tada još uvijek čekao obećanu pomoć predsjednika zagrebačke Gradske skupštine.

Tada je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine izjavio kako će nazvati gospodina Brajkovića, primiti ga i osobno se založiti ne samo za njegov, već i za takve druge primjere da probaju zajednički doći do rješenja. 

Tragom njegovog obećanja i sa željom da se pomogne čovjeku koji se 21 godinu muči s hrvatskom birokracijom i nepravdom, priča ide dalje. 

Stvar se konačno pomaknula s mrtve točke.

"Strpljen, spašen, već 21 godinu. I to me boli, nikog nisam trebao ništa pitati, trebao sam se primiti posla, napraviti, nitko mi ne bi možda ni srušio. U ratu sam ostao bez kuće i zato se nisam usudio to raditi, a mislim da se nije isplatilo biti pošten i tražiti sve dopise koje imam. Netko može graditi,  a netko 20 godina može dubiti na glavi, podnositi zahtjeve i ne može dobiti. Bio sam u Gradskoj skupštini, podnosio zahtjeve i bilo je rečeno da ću biti primljen tamo kod nekog Horvata pa nikad ništa od toga", kazao je Perica Brajković. 

Ništa od toga jer je u međuvremenu taj Željko Horvat, inače bivši savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Bandića, uhićen. Uskok ga tereti pojednostavljeno da je pogodovao raznim investitorima tako što je nezakonito i neovlašteno mijenjao prostorno-plansku dokumentaciju, a sve kako bi povisio cijene zemljišta. I dok su drugi bili manje pošteni, Perica je i dalje čekao, bio pošten i nadao se pravdi.

Slučaj izvan svake ljudske pameti

"Napravit ćemo jedan korak, a to je da ću ja osigurati da odemo zajedno u jedan od gradskih ureda nadležnih za taj dio. Otići ćemo tamo, vi ćete doći s papirima i probat ćemo vidjeti još jedanput zajedno s vama. Svakako ću se zalagati da dođemo do nekog rješenja", izjavio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Andrija Mikulić, prilikom susreta s Pericom. 

Mikulić kaže da je Pericin slučaj izvan svake ljudske pameti i izvan svakog razuma te dodaje kako, nažalost, ovakvih slučajeva u Zagrebu, ali i državi, ima još. Prema nekim podacima stoji više od 10 000 investicija zbog neriješenih prostornih planova.

Žalosno je što se problem ovog čovjeka može riješiti samo uz pomoć medija jer bi se ovakvi problemi u državi trebali rješavati što prije. Nakon dva desetljeća, problem bi sada konačno trebao biti riješen, a na kraju priče ostaje nada da će Perica zbog svih patnji i nepravde koju je doživio konačno moći na jesen legalno početi graditi dom za sebe i svoju obitelj. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene