445641
445641
445641
445641
445641

SLUČAJ IZVAN SVAKE LJUDSKE PAMETI

  • , 06.08.2016., 12:39
  • Autor:
  • komentara

Perica Brajković na dozvolu za izgradnju kuće čeka više od dva desetljeća, a nakon što je prije mjesec dana prvi puta ispričana njegova priča, oglasio se i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

 
 
 
 
Priča Perice Brajkovića (Video: Informer)
Priča Perice Brajkovića (Video: Informer)

Poražavajuće je za sve hrvatske vlasti što se problem maloga čovjeka u šumi hrvatske birokracije mora rješavati putem medija.

U priči od prije mjesec dana, pošteni Perica Brajković 21 godinu kuca na vrata svih mogućih institucija ne bi li dobio dozvolu za izgradnju kuće. Dok je on bio pošten i kucao na sva ta vrata, drugi su gradili, i to ilegalno. U zemlji neuređenoga pravosuđa, pouzdao se u slovo zakona, čekao dozvole i na parceli koju je kupio u zagrebačkim Gračanima nije htio nezakonito graditi svoj dom.

I dok je on čekao 21 godinu promjenu GUP-a, drugi su oko njega nezakonito gradili. Sada su im objekti legalizirani, a Grad Zagreb je bez prenamjene GUP-a dopustio tim objektima plin, telefon, struju te izgradio cestu. Perica je do tada još uvijek čekao obećanu pomoć predsjednika zagrebačke Gradske skupštine.

Tada je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine izjavio kako će nazvati gospodina Brajkovića, primiti ga i osobno se založiti ne samo za njegov, već i za takve druge primjere da probaju zajednički doći do rješenja. 

Tragom njegovog obećanja i sa željom da se pomogne čovjeku koji se 21 godinu muči s hrvatskom birokracijom i nepravdom, priča ide dalje. 

Stvar se konačno pomaknula s mrtve točke.

"Strpljen, spašen, već 21 godinu. I to me boli, nikog nisam trebao ništa pitati, trebao sam se primiti posla, napraviti, nitko mi ne bi možda ni srušio. U ratu sam ostao bez kuće i zato se nisam usudio to raditi, a mislim da se nije isplatilo biti pošten i tražiti sve dopise koje imam. Netko može graditi,  a netko 20 godina može dubiti na glavi, podnositi zahtjeve i ne može dobiti. Bio sam u Gradskoj skupštini, podnosio zahtjeve i bilo je rečeno da ću biti primljen tamo kod nekog Horvata pa nikad ništa od toga", kazao je Perica Brajković. 

Ništa od toga jer je u međuvremenu taj Željko Horvat, inače bivši savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Bandića, uhićen. Uskok ga tereti pojednostavljeno da je pogodovao raznim investitorima tako što je nezakonito i neovlašteno mijenjao prostorno-plansku dokumentaciju, a sve kako bi povisio cijene zemljišta. I dok su drugi bili manje pošteni, Perica je i dalje čekao, bio pošten i nadao se pravdi.

Slučaj izvan svake ljudske pameti

"Napravit ćemo jedan korak, a to je da ću ja osigurati da odemo zajedno u jedan od gradskih ureda nadležnih za taj dio. Otići ćemo tamo, vi ćete doći s papirima i probat ćemo vidjeti još jedanput zajedno s vama. Svakako ću se zalagati da dođemo do nekog rješenja", izjavio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Andrija Mikulić, prilikom susreta s Pericom. 

Mikulić kaže da je Pericin slučaj izvan svake ljudske pameti i izvan svakog razuma te dodaje kako, nažalost, ovakvih slučajeva u Zagrebu, ali i državi, ima još. Prema nekim podacima stoji više od 10 000 investicija zbog neriješenih prostornih planova.

Žalosno je što se problem ovog čovjeka može riješiti samo uz pomoć medija jer bi se ovakvi problemi u državi trebali rješavati što prije. Nakon dva desetljeća, problem bi sada konačno trebao biti riješen, a na kraju priče ostaje nada da će Perica zbog svih patnji i nepravde koju je doživio konačno moći na jesen legalno početi graditi dom za sebe i svoju obitelj. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se