Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije sedam godina

Na današnji dan uhićen Gotovina, mjesto uhićenja 'hodočašće' za Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je točno sedam godina, kad je na današnji dan 7. prosinca uhićen general Ante Gotovina.

Dogodilo se to nakon četiri godine bijega i skrivanja pred haškim progonom, a general Gotovina pronađen je i uhićen na Kanarskom otoku Tenerife, tijekom večere u hotelu Bitacora.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina - 4 POSJET SISKU Ante Gotovina snimljen u javnosti nakon dugo vremena: Pogledajte tko mu je pravio društvo Slika nije dostupna Gotovo je Istekao rok: Tužitelji nisu podnijeli zahtjev za revizijom presude generalima

>> Kolektivna euforija oko oslobođenja generala još uvijek vlada

Hotel u kojem je general Gotovina uhićen, prema pričanju osoblja hotela, postao je pravo mjesto hodočašća za Hrvate. 'Tada je počelo dolaziti puno Hrvata, ali ti su posjeti bili svojevrsno hodočašće. Znatiželjni ljudi htjeli su vidjeti gdje je general sjedio, za kojim je stolom bio kada su ga uhitili. Nitko od tih posjetitelja nije bio odsjeo u hotelu. Kada bolje razmislim, bio je jedan par koji nije odsjeo u hotelu, ali je u restoranu tijekom večere naručio bocu vina Marqués de Cáceres, ono isto koje je pio Gotovina te večeri', rekla je za Večernji list Beatriz Roque, menadžerica hotela.

Bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u vrijeme uhićenja nalazila se u Beogradu, gdje je slavodobitno objavila vijest o uhićenju Ante Gotovine. Vijest o uhićenju brzo je odjeknula regijom, ali i ostatkom Europe.

Del ponte je optužnicu hrvatskim vlastima predala još u lipnju 2001. godine, no general nije odmah bio uhićen, već je koalicijska Vlada Ivice Račana poslala pritužbu ICTY-ju, zbog teških osuda navedenih u optužnici. Generalu Gotovini to je bilo dovoljno vremena da pobjegne iz Hrvatske, prije objave iste optužnice mjesec dana nakon toga.

Dugih sedam godina, nakon uhićenja, general Gotovina je čekao da ICTY zaključi jedinu mogu i logičnu stvar, da Gotovina nije kriv za udruživanje u zločinački pothvat i ostale ratne zločine, s generalima Markačem i Čermakom, koji je optužbi oslobođen još prvostupanjskom presudom.

General Gotovina pokazao se u najboljem svijetlu nakon desetljeća bijega i zatvora. po povratku u Hrvatsku pozvao je sve građane da se okrenu budućnosti i nije pokazao niti bijes, niti gorčinu. 'ovo je bila pravna 'Oluja'. Rat pripada prošlosti. Okrenimo se zajedno budućnosti', poručio je Gotovina s pozornice tijekom dočeka na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene