Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanja ili realni izgledi?

Na čemu Kosor temelji optimizam da je ovo godina izlaska iz krize?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjerili smo je li riječ o predizbornom uvjeravanju naroda ili ima realnih izgleda za izlazak iz krize.

'Mi u Vladi često govorimo posljednjih mjeseci, a to je da je 2011. zaista godina izlaska iz krize', rekla je premijerka Kosor. A na čemu premijerka temelji tako optimistične izjave? 'Trend povećanja izvoza koji je bio i u 2010. godini, on se nastavio i u prva tri mjeseca 2011. godine, zatim povećanje industrijske proizvodnje i ono što je izuzetno bitno očekujemo rast BDP-a', rekao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Petar Čobanković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

>> 'Ne vjerujem istraživanjima, ovo je godina izlaska iz krize'

Oporba barata sasvim suprotnim informacijama. 'O tome jasno govori smanjenje procjena za rast BDP-a u ovoj godini, a o tome svjedoče i najnoviji podaci o padu industrijske proizvodnje treći mjesec za redom', rekao je ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić. Vlada vidi znak oporavka i na burzi rada.

'Zanemariv je pad nezaposlenosti od 0,3 posto'

'Ova godina je sigurno godina izlaska iz krize, vidimo to po parametrima kao što je nezaposlenost. U ožujku je počela padati što je zaista jako važan znak', rekao je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević. To što je nezaposlenost pala za 0, 3 posto, smatra profesor Brkić, zanemarivo je.

'Kada bi bili na razini od deset tisuća ljudi koji su trajno riješili problem nezaposlenosti bio bi jedan od dobrih znakova', rekao je ekonomski analitičar Luka Brkić. Nije dobar znak ni snažan pad investicija. 'Zadnjih mjeseci je zaista velik interes ulagača i domaćih i stranih. Proteklih mjeseci bio sam sa stranim ulagačima, baš sam se vratio iz Frankfurta gdje sam razgovarao s velikim njemačkim ulagačima', rekao je Milošević.

Za optimistične izjave, tvrdi prof. Brkić, još je prerano. Sada služe samo u predizborne svrhe. 'Ima naravno nekih pokazatelja koji mogu ukazivati na to, ali s obzirom da to nisu podaci za cijelu godinu ne bi smjeli biti temelj na kojem bi smo gradili taj optimizam', rekao je profesor Brkić. I dok se kod većine Europskih zemalja vidi ekonomski rast, kod Hrvatske to još nije slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene