Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišli smo biračko mjesto

Sve je spremno: Evo što trebate znati o odlasku na birališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan proveo nas je jednim biračkim mjestom u Zagrebu tijekom posljednjih priprema za lokalne izbore.

"Članovi biračkih odbora i u subotu navečer imaju dosta posla, treba obaviti još tehnikalije kako bi do nedjelje u 7 sati ujutro bilo sve spremno da prvi birači izađu na birališta. Mi se nalazimo na glasačkom mjestu u zagrebačkom naselju Siget gdje se posao polako privodi kraju - jedan dio članova biračkog odbora provjerava glasačke kutije - jesu li prazne ili nisu, moraju se uvjeriti da u njima nema apsolutno ništa prije nego se kutije zapečate. Ostali članovi postavljaju paravane kako bi se glasačima osiguralo tajno glasanje", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Tanja Remšak, predsjednica ovog biračkog odbora, podsjetila je što sve treba ponijeti sa sobom i što učiniti ako se pojave neki problemi prilikom glasanja. 

Što birači moraju ponijeti sa sobom ako žele ostvariti pravo glasa?

"Moraju ponijeti javnu ispravu s fotografijom - osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu, bilo što na temelju čega možemo utvrditi njihov identitet".

Što ako netko od glasača nije na biračkom popisu, kome se može obratiti?

"Moramo ga uputiti nadležnom Uredu državne uprave gdje će ishoditi, tj. dobiti plave potvrde. Najviše može dobiti četiri plave potvrde - za izbor gradonačelnika, za izbor Gradske skupštine, za izbor članova mjesnih odbora i izbor članova gradskih četvrti. Onda s tim potvrdama može doći k nama i nema problema. Područni ured će cijelo vrijeme izbora raditi".

Što ako dođu birači i ne znaju što učiniti, ima tu dosta listića u više različitih boja. Ako im nije jasno što s kojim listićem kako vi prema njima postupate?

"Svi članovi biračkog odbora će tog osobi pristupiti nsa način da s razumijevanjem objasne o čemu se radi, da ima četiri glasačka listića i koja boja je za što. Tako da mislim da neće biti problema".

Što je s onima koji na glasanje dođu minutu prije zatvaranja birališta, hoće li oni moći pristupiti glasanju?

"Svi koji se zateknu u 19 sati na biračkim mjestima dopustit ćemo im da glasaju".

Gdje su sada listići? Čuvaju li se strogo?

"Da, naravno. Listići se strogo čuvaju pod ključem". 

Podsjetimo, birališta se u nedjelju otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene