Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na čak 400 birališta diljem zemlje

Izdvojite danas minutu više na biralištu - evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na čak 400 birališta diljem zemlje građane će danas dočekati anketari agencije IPSOS. Oni će provesti takozvane izlazne ankete, čiji je cilj prikupiti što točnije procjene konačnih izbornih rezultata. Te će rezultate Nova TV objaviti točno u 19 sati.

Agencija IPSOS za Dnevnik Nove TV pokušat će što točnije predvidjeti rezultate izbora.

"Na samom biračkom mjestu, nakon što građani obave svoje glasanje, na izlazu ih dočekuju naši anketari i zamolit će ih da ponovo to obave i na našem anketnom mjestu", kaže Ante Šalinović iz agencije IPSOS.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Izlazne ankete provodit će se na čak 400 biračkih mjesta, odnosno na njih 40 u svakoj izbornoj jedinici. Tako je osiguran potpuno reprezentativan uzorak u svakoj od njih.

"Sam anketni listić izgleda praktički isto kao i glasački listić koji su građani već popunili. Zamolit ćemo ih samo da ponove ono što su već napravili, presaviju i ubace u našu glasačku kutiju", ističe Šalinović.

Anketirano će biti više od 30 tisuća glasača, kako bi se dobili što precizniji rezultati. Struka smatra da je izlazna anketa uspješna ako su odstupanja manja od 3 posto, no ISPOS je do sada bio i puno točniji od toga.

"Mi smo na prethodnim predsjedničkim izborima imali pogrešku od 0,46 posto, a i na parlamentarnim izborima odstupanja su bila u nekoliko mandata", kađže Šalinović.

Izlazne ankete neće obuhvaćati glasove dijaspore, a one prikupljene pribrajat će isključivo koalicijama i stranakama.

"Ono što mi radimo kroz izlazne ankete jest isključivo koliko pojedine liste mogu osvojiti mandata odnosno postotka glasova na pojedinim izbornim jedinicama. Preferencijalni glasovi nisu obuhvaćeni anketama, odnosno mi ne radimo analizu tko bi mogao preferencijalnim glasom ući u Sabor. Isključivo se zadržavamo na razini pojedinih lista", pojašnjava Šalinović.

Sudjelovanje u izlaznoj anketi potpuno je anonimno, pa izdvojite koju minutu više danas na biralištu. Više od tisuću ljudi od ranog će jutra marljivo raditi kako bi vam već u 19 sati donijeli što precizniju projekciju rezultata izbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene