446453
446453
446453
446453
446453

Ministarstvo obrazovanja najoštrije osudilo manipulativno korištenje djece na skupu u Srbu

  • , 13.08.2016., 07:43
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u petak je najoštrije osudilo organizirano sudjelovanje učenika OŠ Bobota na skupu u Srbu 27. srpnja, na kojemu su, ističu, recitirani tekstovi koji moguće potiču na nasilje i mržnju, što predstavlja manipulativno korištenje djece u dnevno-političke svrhe.

 
 
 
 
Obljetnica i prosvjed u Srbu (Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Obljetnica i prosvjed u Srbu (Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Najavilo je i utvrđivanje svih okolnosti toga događaja.

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine', priopćeno je iz MOZS-a.

Premda se navedeni događaj odvijao tijekom ljetnih praznika te nije predviđen Godišnjim planom i programom OŠ Bobota za 2015.-2016., nedvojbeno je kako je riječ o organiziranom dovođenju školske djece koja su unaprijed pripremana za nastup u Srbu, dodaje se.

MOZS ističe kako su 10. kolovoza zaprimili dopis pravobraniteljice za djecu i predstavnika Udruge 'Žene u Domovinskom ratu – Zadar' te nekoliko građana o kršenju prava djece učenika iz OŠ Bobota tijekom skupa u Srbu, 27. srpnja.

Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljice OŠ Bobota, Ljubice Vukajlović, koja se u svom očitovanju ogradila od skupa u Srbu, kažu iz MZOS, te najavljuju da će ispitati sve činjenice i okolnosti povezane s tim slučajem.

'Ministarstvo će putem svojih službi ispitati sve relevantne činjenice te poduzeti sve zakonom predviđene mogućnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti tko je i kako organizirao i pripremao školsku djecu za navedeni događaj', stoji u priopćenju.

 

Nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije

Ukoliko se utvrdi da recitirani tekstovi potiču na nasilje i mržnju i veličaju pojedine čelne osobe iz totalitarnog režima, MZOS će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu, zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije, kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju kako je nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije, pogotovo uzimajući u obzir da djeca iz Bobote dolaze iz područja koje još osjeća posljedice iz Domovinskog rata.

Jednako tako, dodaje se, nedopustivo je raditi na institucionalizaciji datuma 27. srpnja, s obzirom da sukladno odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Republika Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe.

'Također, nedopustivo je školsku djecu indoktrinirati događajem oko kojeg su u ovom trenutku, u najmanju ruku, podijeljena mišljenja povijesnih stručnjaka, odnosno čiji organizatori ne žele prihvatiti rezultate znanstvenih istraživanja o tom događaju i posljedice ustanka za hrvatsko stanovništvo na tom području. Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), obvezuje na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijet'", upozorava MZOS.

Zaključuju kako je nedopustivo koristiti djecu i institucije odgojno-obrazovnog sustava u dnevno-političke svrhe te pozivaju hrvatsku javnost da se u takvim i sličnim situacijama, kao i u predstojećoj predizbornoj kampanji, suzdrži od korištenja djece i/ili odgojno-obrazovnih institucija u dnevno-političke svrhe.

Ministarstvo najavljuje odlučnu akciju u sklopu svojih ovlasti kako bi se učinkovito obranila i zaštitila prava djece. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se