Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naše veleposlanstvo bez poziva upomoć

MVPEI: U poplavama nema stradalih Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goleme poplave pogodile su Australiju, a bujice su došle do Brisbanea, gdje žive brojni Hrvati. Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu kako nema stradalih Hrvata.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Australiji, sa sjedištem u Canberri, u svakodnevnom je kontaktu s predstavnicima hrvatske zajednice u australskom gradu Brisbaneu, koji je trenutno pogođen velikim poplavama, doznajemo od Maria Draguna, glasnogovornika MVPEI-ja.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

>> Najveće poplave u 120 godina, 13 poginulih

>> Dramatične snimke spašavanja iz poplave

Prema dosadašnjim informacijama među stradalima nema hrvatskih državljana, niti je od Veleposlanstva Republike Hrvatske tražena pomoć u pogledu eventualne evakuacije hrvatskih državljana. Prema procjenama hrvatskog Veleposlanstva u saveznoj državi Queensland živi oko 10.000 australskih državljana koji su hrvatskog podrijetla, rekli su nam iz MVPEI-ja.

Hrvati nisu zatražili nikakvu pomoć od veleposlanstva i konzulata

'Mi smo svakodnevno u kontaktu s ljudima iz hrvatske zajednice u Queenslandu i prema informacijama s kojima raspolažemo, nema poginulih i nestalih Hrvata', rekao nam je u telefonskom razgovoru hrvatski veleposlanik u Australiji Vicencije Biuk.

'Na području Queenslanda živi do 10.000 Hrvata, a većina njih je zapravo u Brisbaneu i nitko od njih dosad nije zatražio nikakvu pomoć, konzularnu, ili bilo kakvu drugu', dodao je.

Veleposlanik je istaknuo kako i u Canberri stalno pada kiša, no kako se grad nalazi na velikoj nadmorskoj visini te da se veleposlanstvo nalazi na jednim od gradskih brjegova. 'Mi smo na jednoj vrlo sigurnoj poziciji', rekao je na kraju razgovora. Čitavu izjavu velepolanika Biuka poslušajte na našem portalu.

Brisbane preplavljen vodom

Vodene bujice probile su nasipe i preplavile Brisbane, treći po veličini australski grad, a ugroženo stanovništvo napustilo je predgrađa najviše pogođena poplavom i spas potražilo na uzvisinama, javile su agencije.

U Brisbaneu, gradu s dva milijuna žitelja, izravno je ugroženo 20 tisuća domaćinstava, po riječima gradonačelnika Campbella Newmana. Tisuće stanovnika napustile su svoje domove i sklonile se kod bližnjih, prijatelja i poznanika, te u uspostavljenim evakuacijskim centrima. Broj ugroženih stalno se revidira, i to na gore, rekao je Newman.

Spremaju se na stoljetnu poplavu

'Spremamo se na poplave kakve se vide jednom u stoljeću', upozorila je Anna Bligh, premijerka savezne države Queenslanda, čiji je Brisbane glavni grad. 'Očekujemo ogromne količine vode koje će poplaviti tisuće domova', naglasila je ona.

Na području Queenslanda živi do 10.000 Hrvata, a većina njih je zapravo u Brisbaneu i nitko od njih dosad nije zatražio nikakvu pomoć, konzularnu, ili bilo kakvu drugu Vicencije Biuk, veleposlanik Hrvatske u Australiji Australska premijerka Julia Gillard pozvala je građane da pripaze na najslabije. 'Ako ima netko u vašoj ulici za koga ste zabrinuti, možda starija osoba koju niste vidjeli neko vrijeme, pokucajte joj na vrata i uvjerite se da je sve u redu', zatražila je ona.

Središte Brisbanea podsjeća na grad duhova

Vrhunac poplave u Brisbaneu očekuje se sutra. Središte grada podsjeća na grad duhova, javljaju agencije. Poslovni prostori su potpuno prazni, ulice opustjele, a čuju se sirene koje stanovnike upozoravaju na opasnost.

Iako se savezna država Queensland već tjednima bori s poplavama, koje su zahvatile područje veće od Njemačke i Francuske zajedno i nanijele štetu koja se mjeri u milijardama dolara, kriza je eskalirala u ponedjeljak kada je ogromni vodeni val, izazvan novim obilnim kišama, poharao grad Toowoombu. Tada je poginulo 12 ljudi, a broj nestalih se popeo na 90. Ukupno je više od 20 ljudi poginulo u poplavama od njihova početka.

Grad Ipswich, zapadno od Brisbanea, u kojem živi 15 tisuća stanovnika u srijedu je potpuno pod vodom, u situaciji koju mediji opisuju kao 'potpuni kaos'. Pod vodom je tri tisuće domaćinstava, poslovnih prostora i imanja. (B.V/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene