Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MVPEI potvrdio: Na otetom iranskom brodu nema državljana RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na iranskom brodu MV Iran Deyanat, otetom u Adenskom zaljevu krajem kolovoza, nema hrvatskih državljana, utvrdilo je hrvatsko veleposlanstvo dodatnom provjerom, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Brod MV Iran Deyanat oteli su somalijski pirati u Adenskom zaljevu, nakon što su krajem kolovoza u tom području oteli četiri strana broda, a među njima i jedan japanski s dvojicom Hrvata među posadom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORH: Hrvatski državljani na Haitiju su dobro Slika nije dostupna Al-Qaida postavila Austriji ultimatum za oslobađanje talaca

"Dodatnom provjerom veleposlanstva RH u Teheranu koje je kontaktiralo s tvrtkom Islamic Republic of Iran Shipping Lines, brodovlasnikom broda 'Iran Deyanat' o kojem su mediji u posljednje vrijeme izvještavali, potvrđeno je kako među posadom nema hrvatskih državljana", priopćio je MVPEI.

Mediji su prenijeli pisanje indijskog lista Times of India da posadu iranskog broda otetog 22. kolovoza, čini 29 osoba, Indijaca, Iranaca i Hrvata.

I prve provjere koje su obavili MVPEI te Sindikat pomoraca Hrvatske kazivale su da nema drugih otetih Hrvata, osim Mila Načevskog i Alda Raimunda, zatočenih na ranije otetom japanskome brodu MT Irene.

Adenski zaljev u svijetu je najopasnije mjesto za brodare zbog piratskih napada na brodove i krajem kolovoza bilo je oteto u tjedan dana čak četiri borda.

Otmice se najčešće rješavaju plaćanjem otkupnine od 10,000 dolara na više, a pregovori o oslobađanju broda MT Irene još traju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene