Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MVPEI: Ne možemo potvrditi oslobođenje broda Irene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) objavilo je u petak da u "ovom trenutku ne može potvrditi" vijest o oslobađanju otetog japanskog broda Irene, u čijoj su posadi i dvojica hrvatskih pomoraca, a koju je prenijela agencija Reuters.

Pozivajući se na somalijskog dužnosnika, Reuters je u četvrtak objavio da su otmičari oslobodili njemački teretni brod te da je u tijeku oslobađanje japanskog broda Irene s filipinskom posadom i dvojicom Hrvata, za koji je navodno isplaćeno 2,47 milijuna dolara otkupnine.

Pročitajte i ovo Leonard Mack nije gubio nadu Optužen je za silovanje dviju tinejdžerica, a nakon 47 godina dokazao je da je nevin: "Konačno mogu disati" Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ovom trenutku ne može potvrditi da je oteti brod Irene oslobođen", odgovorio je MVPEI u petak prije podne na Hinin upit.

Informacije kojima raspolaže MVPEI govore da pregovori još traju.

"Naprotiv, prema informacijama koje smo dobili od direktora tvrtke preko koje su na brod ukrcani oteti hrvatski pomorci, a koji je u kontaktu s pregovaračima angažiranima od strane japanske kompanije, brodovlasnika, pregovori su i dalje u tijeku, a članovi posade još se nalaze na brodu i dobro su", piše u priopćenju.

MVPEI, koji u priopćenju dodaje kako se nada "skorom pozitivnom ishodu situacije", prije je redovito prenosio informacije japanskog brodara da je posada dobro i da se vode pregovori s otmičarima.

Vlasnik broda nije želio objavljivati pojedinosti zbog zaštite posade.

I japanski i njemački brod oteti su 21. kolovoza u Adenskom zaljevu gdje djeluju teško naoružani somalijski pirati koji su u ovoj godini oteli više od 30 brodova te su vode Roga Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu.

Vode Somalije i Adenskog zaljeva na glavnom su pomorskom koridoru na putu za Sueski kanal i iz njega gdje godišnje prometuje 20.000 brodova.

Nasilju pridonosi i kronična nestabilnost u Somaliji, gdje sukob traje 17 godina, a sada se islamistički pobunjenici bore protiv prijelazne vlade u Mogadiscou i njezinih saveznika iz Etiopije.

Somalijska Agencija za zaštitu pomoraca godinama upozorava brodare neka ne plaćaju otkupnine, jer time samo potiču razvoj unosnog piratstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene