Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zategnuti odnosi

MVPEI: Nezadovoljni smo zbog uvredljivih izjava predsjednika Tadića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo srbijanskom veleposlaniku Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, priopćeno je iz MVPEI-a.

Srbijanskom veleposlaniku poručeno je da je Republika Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao neovisnu državu s kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Europe, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te u europskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti, priopćeno je.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor predstavila knjigu, ilustracija - 1 Predstavljanje knjige Jadranka Kosor za Dnevnik Nove TV: "Cijeli život, pogotovo u tom političkom životu, bila sam sama" Slika nije dostupna Najavljeni posjet Kosovu Srpski mediji obrušili se na Jadranku Kosor

'Najbolja garancija da se više neće ponoviti agresija'

Istovremeno, Republika Hrvatska se snažno zauzima za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine. Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u suglasnosti je s politikom naših partnera u Europi i saveznika u NATO-u i od takve politike Hrvatska neće odustati. Taj smjer uključuje i perspektivu članstva u euro-atlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ostvarivanje euro-atlantske perspektive na ovom prostoru najbolja je garancija da se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević, priopćio je MVPEI. Srbijanski predsjednik Tadić izjavio je u petak, upitan za komentar posjeta predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Prištini, kako se partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trećih - u ovom slučaju srpskog naroda, te dodao kako se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Tadić trebao doći u Dubrovnik?

Iako je srpski Blic napisao kako je Boris Tadić trebao je danas doći u Dubrovnik gdje bi kao gost predsjednika Ive Josipovića slušao Beogradsku filharmoniju, neslužbeno saznajemo kako se za Tadićev nedolazak na taj koncert zna već mjesec dana, te da to nema veze s razvojem događaja zbog premijerkinog posjeta Kosovu.

Kosor je u srijedu u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga između Kosova i Srbije. 'Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava', istaknula je Kosor. 'U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati' kazala je Kosor u Prištini istaknuvši da su Hrvatska i Kosovo učvrstile prijateljstvo i u 'borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija'.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremić je tijekom boravka u Banjoj Luci u četvrtak neizravno kritizirao Kosor zbog njezinih izjava danih tijekom posjeta Kosovu rekavši: 'Kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene