Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji jasna potreba

MVPEI: Hrvatska podržava vojnu akciju u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska podržava akciju međunarodne zajednice u Libiji koja se provodi temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011).

'Cilj akcije je uspostava područja zabrane korištenja zračnog prostora radi zaštite civila od daljnjih napada Gadafijeva režima te izbjegavanja masovnog egzodusa libijskog stanovništva. Za vojnu akciju postoji jasna humanitarna potreba, čvrst međunarodni pravni okvir i regionalna potpora.

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 4 Sastanak s ministrima Zelenski: "Suradnja s EU-om ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška" Slika nije dostupna MVPEI ne može vjerovati 'Od Slovenije su veći problem reforme'

Republika Hrvatska izražava solidarnost s libijskim narodom i u potpunosti podržava njegovu težnju za slobodom i demokracijom, te u tom smislu očekuje da će ishod međunarodne akcije biti istinska demokratska tranzicija njihove zemlje.

Republika Hrvatska i na vlastitom ratnom iskustvu temelji uvjerenje da je međunarodna intervencija legitimna kada je pokrenuta s ciljem sprječavanja teških i masovnih povreda temeljnih ljudskih prava, te kada uključuje široki konsenzus međunarodne zajednice, kao što je to slučaj s trenutnom akcijom u Libiji. 

Republika Hrvatska pozdravlja činjenicu da je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011) donesena pravovremeno i uz široku međunarodnu i regionalnu podršku, što pokazuje bitno jačanje instrumenata međunarodnog djelovanja u odnosu na vrijeme krize u bivšoj Jugoslaviji. Republika Hrvatska također podržava i poštuje provedbu sankcija protiv Gadafijeva režima uvedenih rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1970 (2011).

>> Pentagon: Koalicija je uspjela!

Istovremeno s međunarodnom vojnom akcijom, u tijeku je planiranje međunarodnog humanitarnog djelovanja i dugoročnog stabiliziranja prilika u Libiji', stoji u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Mario Dragun.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene