444893
444893
444893
444893
444893

MVEP POSLAO NOVU NOTU SRBIJI 'Odbacujemo pokušaj miješanja u unutarnje stvari RH'

  • , 29.07.2016., 12:00
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske odbacuje pokušaj miješanja Republike Srbije u unutarnje stvari Republike Hrvatske te poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije na komunikaciju u duhu temeljnih europskih vrijednosti.

 
 
 
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske, doznaje se u petak u MVEP.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske odbacuje pokušaj miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske i poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da u komunikaciji s predstavnicima hrvatske državne vlasti ne koriste rječnik propalog jugoslavenskog komunističkog sustava i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog stoljeća koja je vojno i moralno poražena", navodi MVEP.

Ministarstvo u noti također poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da komunikacija s predstavnicima državne vlasti RH bude u duhu temeljnih europskih vrijednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

Kako se dalje navodi, svoju istinsku privrženost primjeni temeljnih europskih vrijednosti i službeno proklamiranom cilju uključenja Srbije u europsku obitelj, najviši predstavnici srbijanske državne vlasti mogu pokazati i dokazati provođenjem obveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u Europskoj uniji. To se posebno odnosi na područje pravosuđa i temeljnih prava, u kojem se Srbiju obvezuje, među ostalima, na smislenu regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose u pitanju rješavanja ratnih zločina tako da izbjegava sukobe nadležnosti. Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusjedske suradnje Srbija što prije krene u rješavanje otvorenih pitanja u tom pogledu, doznaje se u MVEP-u.

MVEP je uputio u ponedjeljak prosvjednu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu a dan kasnije hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

Nakon toga, prema pisanju beogradskih agencija u četvrtak, srbijansko je ministarstvo uputilo prosvjednu notu Hrvatskoj povodom odluke Vrhovnog suda o ukidanju presude Branimiru Glavašu a ministar Ivica Dačić ocijenio je da se radi o "jasnoj politici Hrvatske koja ne samo da rehabilitira fašističku ustašku NDH već i zločince iz posljednjeg rata".

"Poruka tog sramnog čina je da je dopušteno i normalno nekažnjeno činiti zločine nad Srbima čime je, osim stalnog govora mržnje, otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije", navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova kojeg je u četvrtak prenijela agencija Beta.

Agencija Tanjug u petak navodi da je srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić odbila primiti hrvatsku prosvjednu notu "zbog uvredljivog sadržaja na račun Srbije".

Prema agenciji Tanjug Dačić je u četvrtak navečer kazao kako je Srbija reagirala notom i na vijest o ukidanju presude Glavašu i "na ono što se dogodilo u Srbu i povodom brojnih drugih incidenata u Hrvatskoj u posljednje vrijeme". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se