Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštar prosvjed

JOŠ JEDNA PROSVJEDNA NOTA SLOVENIJI Sporni prelasci granice na moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova uručilo je danas još jednu notu Veleposlanstvu Republike Slovenije. Ovaj put nota se odnosi na odbacivanje slovenskih navoda protiv postupaka hrvatskih tijela u Savudrijskom zaljevu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova notom odbacuje navode slovenske strane upućene protiv postupaka hrvatskih službi za nadzor i kontrolu granice na moru te odluka nadležnih tijela hrvatske lokalne samouprave.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova prenosimo u cijelosti.

'U noti se navodi da su hrvatske službe i tijela svoje zadatke i poslove ispunjavali u skladu s hrvatskim zakonima i isključivo na državnom području Republike Hrvatske te su slovenski prosvjedi, pravno i činjenično, bez osnova, jer morski prostor u Savudrijskom zaljevu, čije obale su podijeljene između Hrvatske i Slovenije, nikada u cijelosti i isključivo nije bio pod jurisdikcijom slovenskih vlasti niti je u tom morskom prostoru bila utvrđena granica pa u ovom trenutku, u skladu s međunarodnim pravom, crta sredine služi za lateralno razgraničenje teritorijalnog mora Republike Hrvatske i teritorijalnog mora Republike Slovenije.

Posebno se napominje da je hrvatska pomorska policija tijekom ispunjavanja svojih redovitih zadataka nadzora hrvatskog teritorijalnog mora i kontrole lateralne granice u području Savudrijskog zaljeva i ispred njega, postupala obzirno, s ciljem izbjegavanja ozbiljnih incidenata, koji do sada nisu zabilježeni, premda je broj registriranih povreda hrvatskog teritorijalnog mora u 2015. godini od strane slovenskih ribarica i slovenskih policijskih plovila mnogobrojan. U noti je slovenskoj strani predan cjelovit popis svih registriranih povreda tijekom 2015. godine, a uvidom u isti, vidljivo je kako je tijekom prošlog mjeseca nažalost došlo do ponovnog povećanja broja povreda, budući da je od gotovo njih dvije stotine tijekom 2015. godine njih čak pedesetak učinjeno u prosincu. Uočljivo je i da, gotovo bez izuzetka, slovenske ribarice u području Savudrijskog zaljeva prate slovenska policijska plovila.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova stoga je slovenskim vlastima uputilo oštar prosvjed jer dopuštaju protupravni prelazak granice na moru, uplovljavanja i ribarenje slovenskih ribarskih brodova u prostor hrvatskog teritorijalnog mora te posebno zbog protupravne plovidbe slovenskih policijskih plovila u prostoru mora pod suverenitetom Republike Hrvatske.

Slovenska strana pozvana je da poduzme odgovarajuće mjere s ciljem poštivanja razgraničenja crtom sredine u morskom prostoru Zaljeva i izvan njega, koje ujedno odgovara stanju kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine, sve dok se ne postigne novi dogovor o načinu na koji će dvije države prevladati spor o granici ili ne postigne neposredni sporazum o tijeku međudržavne granice', stoji u priopćenju poslanom Veleposlanstvu Republike Slovenije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene