Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBRO JE ZNATI

MVEP dao upute svim građanima koji namjeravaju putovati u Španjolsku. Evo što trebate znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Ministarstva obrazovanja, upute i preporuke za putovanje u Španjolsku donijelo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje građanima da se, ako putuju u Španjolsku, gdje su se dogodila dva teroristička napada, drže grupe i bez nepotrebnih pojedinačnih izdvajanja iz iste. Napominju kako preporuka nije obvezujuća te su objavili i upute za sigurnije putovanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe"

Odgovor MVEP na upit Nove TV objavljujemo u cijelosti:

"Zbog događaja u Barceloni i Cambrilu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova hrvatskim građanima koji se odluče za putovanje u Kraljevinu Španjolsku preporučuje maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora.

Sukladno informacijama koje su škole za sada dostavile Ministarstvu znanosti i obrazovanja, više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u Kraljevinu Španjolsku, stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo školskim odborima, koji su zaduženi za konačne odluke, odgodu svih maturalnih putovanja u Kraljevinu Španjolsku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u okviru svojih nadležnosti, daje preporuke za putovanje u inozemstvo, koje utvrđuju relevantne službe Ministarstva temeljem raspoloživih podataka, odnosno saznanja. U ovom kontekstu također napominjemo kako navedene preporuke nisu pravno obvezujuće, već imaju savjetodavni karakter, odnosno građani se pozivaju da ih prije putovanja konzultiraju, no odgovornost za donošenje krajnje odluke, na osnovu prikupljenih informacija iz svih raspoloživih izvora, ostaje na pojedincu ili skupini građana koja odlučuje o putovanju.

Na javnoj stranici Ministarstva aktualna je preporuka za Kraljevinu Španjolsku od 18. kolovoza o. g. (http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/). Ističemo kako svaka preporuka vrijedi od dana objave na javnoj stranici Ministarstva pa dok se ne promijeni. Dodatno savjetujemo praćenje vijesti iz svih dostupnih izvora, posebno lokalnih medija, radi detaljnijih informacija. Također napominjemo da su sigurnosne prijetnje nepredvidljive i stalne te je naša preporuka da se, ukoliko putujete u grupi, stalno držite zajedno, bez nepotrebnog izdvajanja pojedinaca.

Ukoliko se osoba ili grupa, neovisno o razini dane preporuke, odluči putovati u inozemstvo, korisno je postupiti prema savjetima za sigurnije putovanje. Savjeti za sigurnije putovanje, koji su dostupni na već navedenom linku, podrazumijevaju, između ostaloga, dostavu određenih podataka Upravi za konzularne poslove - konzularni.poslovi@mvep.hr.

To su sljedeći podaci:
- ime, prezime, broj mobitela ili telefona na kojem će osoba biti dostupna tijekom boravka u inozemstvu;
- obavijest putuje li preko turističke agencije (naziv), u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način;
- mjesto i vrijeme boravka u inozemstvu;
- adresa boravka u inozemstvu;
- ime, prezime i broj telefona kontakt osobe u Hrvatskoj;
- drugu informaciju za koju osoba smatra da bi mogla biti od koristi u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.


U slučaju skupnih putovanja predlažemo da se Upravi za konzularne poslove dostavi popis svih članova skupine, s gore navedenim podacima.

Svakako je korisno prije odlaska u inozemstvo pribaviti kontakt podatke Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, koji su dostupni na http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/spanjolska-madrid,81.html#p.

Dodatno, obavještavamo Vas kako smo u Upravi za konzularne poslove na raspolaganju 24/7 te dostupni preko Dežurstva Ministarstva – tel. 01 4569 964.

S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene