Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitke islamskoj zajednici

Muslimani diljem svijeta slave Kurban-bajram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas muslimani u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji kao i u brojnim zemljama islamskog svijeta slave Kurban-bajram.

Ovaj se blagdan međutim u Makedoniji te na Kosovu i u Turskoj počeo proslavljati već u četvrtak, dok će u državama Indijskog potkontinenta on biti obilježen u subotu 27. listopada. Do prijepora o tome kada će se proslaviti ovogodišnji Kurban-bajram došlo je zbog odluka koje su donijeli vrhovno šerijatsko vijeće Saudijske Arabije i poglavarstvo islamske zajednice u Turskoj.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

>> Kurban-bajram ipak će biti u petak

Oni su različito tumačili vrijeme pojave mladog mjeseca prema kojemu se i provodi izračun, po kojemu se određuje dan kada vjernici na hodočašću ka Meki stoje na brdu Arefatu i nakon kojega slijedi proslava Kurban-bajrama. U islamu ne postoji osoba ni institucija koja bi bila vrhovni autoritet u ovakvim sporovima, a prema nekim tumačenjima prijepori oko datuma obilježavanja Kurban-bajrama tek su dokaz da se ulema (muslimansko svećenstvo) u Turskoj i Saudijskoj Arabiji nadmeću za primat u muslimanskom svijetu.

Kurban-bajram je jedan od dva najvažnija muslimanska blagdana koji se slavi četiri dana u krugu obitelji i prijatelja. Ukusna gozba koja se priprema za slavlje dijeli se na tri dijela, jedan dio ide obitelji, drugi se daje prijateljima, a treći sirotinji.

Bajram u Dubrovniku

Mnogi žele provesti Bajram u Dubrovniku, piše Dubrovnik.net. Direktor prometnog sektora zračne luke Dubrovnik Miho Miljanić kaže kako očekuju 2.500 posjetitelja koji će u Dubrovnik sletjeti iz četiri turske zračne luke. 'To je na razini prošlogodišnjih rezultata', rekao je Miljanić. Didem Tezerten iz Istanbula prvi je put u Dubrovniku. 'Jako sam uzbuđena vidjeti Dubrovnik i proslaviti Bajram. Tu ostajemo četiri dana', izjavila je Tezerten pri izlasku iz zrakoplova.

Biskup Vlado Košić uputio čestitku islamskoj zajednici

Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu Hasanoviću te vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu blagdana Kurban Bajrama, piše Petrinjski radio. 'Neka Vam slavlje ovog blagdana, dok međusobno dijelite Božje darove, protekne u iskrenom poštovanju, razumijevanju i povezanosti u dobru, te Vam Gospodin učvrsti korake dijaloga i mira sa svim drugim vjernicima i ljudima dobre volje', stoji u čestitki. Biskup Košić čestitku je poslao i glavnom imamu u Sisku Alemu Crnkiću.

Josipović uputio čestitku islamskoj zajednici u Hrvatskoj

Čestitku povodom Kurban-bajrama uputio je i predsjednik Ivo Josipović. On je posjetio islamski centar u Zagrebu gdje se sastao s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Azizom ef. Hasanovićem.

'Prilika je ovo da se prisjetimo velikog doprinosa koji islamska zajednica daje hrvatskom društvu. Hrvatska je prepoznala islamsku zajednicu kao partnera u promicanju društvenih vrednota, ali i suradnji na gospodarskom planu', rekao je Josipović.

Muftija Hasanović zahvalio je predsjedniku što čini sve da njihova zajednica živi u toleranciji, dijalogu i multikulturalnom društvu kao primjer drugima. Islamski centar posjetili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. (I.D. / M.B. / D.K./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene