148674
148674
148674
148674
148674

Muslimani diljem svijeta obilježavaju kurban-bajram

  • , 16.11.2010., 08:53
  • Autor:
  • komentara

Milijuni muslimana diljem svijeta danas obilježavaju kurban-bajram. Ovaj praznik jedan je od dva najveća islamska praznika, a uz njega se obavlja hadž, jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana.

 
 
 
 
Muslimani diljem svijeta obilježavaju kurban-bajram
Muslimani diljem svijeta obilježavaju kurban-bajram

Hadž je putovanje koje bi svaki musliman koji je imovno sposoban trebao obaviti za vrijeme svojeg života. Za vrijeme hadža hodočasnici odlaze u Meku i obavljaju određene obrede od kojih je najvažniji posjeta Kaabi, svetom mjestu kojim dominira crni monolit. Muslimani vjeruju kako je monolit na to mjesto postavio božji poslanik Ibrahim (Abraham u kršćanskoj i židovskoj religiji) i njegov sin Ismail. Upravo se kurban-bajram obilježava se u spomen na njih dvojicu i žrtvu koju je Ibrahim želio prinijeti Bogu u vidu svojeg sina. Ipak, kada je Bog vidio kako je Ibrahim spreman na sve žrtve, poštedio mu je sina i postavio ovna umjesto njega.

Kao simbol žrtvovanju, svaka bi muslimanska obitelj koja je imovinski sposobna trebala prenijeti žrtvu, a to najčešće bude ovca. Trećina mesa zaklane životinje dijeli se sirotinji, trećina rodbini dok se trećina zadržava za sebe. Rodbini je posvećen i prvi od četiri dana koliko traje kurban-bajram. Drugog dana obilaze se groblja kako bi se odala spomen mrtvima, a preostali dani su posvećeni prijateljima.

Često se pogrešno smatra kako kurban-bajram počinje s prvom minutom dana u kojem se obilježava. Početak ovog, kao i ramazanskog bajrama, u stvari se događa nakon što se završi klanjanje bajram-namaza, posebne molitve koja se za bajram klanja nakon sabah-namaza, prve od pet svakodnevnih molitvi u islamskom svijetu. U džamije odlaze samo muškarci, a prilikom njihova povratka u kuće počinje slavlje u sklopu kojeg se obično darivaju djeca. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom Bajram šerif mubarek olsun.

Kako islamska godina ima 354 ili 355 dana, onda se kurban-bajram svake godine obilježava u drugo vrijeme računajući po gregorijanskom kalendaru.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se