Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajram šerif mubarek olsun

Muslimani diljem svijeta obilježavaju kurban-bajram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni muslimana diljem svijeta danas obilježavaju kurban-bajram. Ovaj praznik jedan je od dva najveća islamska praznika, a uz njega se obavlja hadž, jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana.

Hadž je putovanje koje bi svaki musliman koji je imovno sposoban trebao obaviti za vrijeme svojeg života. Za vrijeme hadža hodočasnici odlaze u Meku i obavljaju određene obrede od kojih je najvažniji posjeta Kaabi, svetom mjestu kojim dominira crni monolit. Muslimani vjeruju kako je monolit na to mjesto postavio božji poslanik Ibrahim (Abraham u kršćanskoj i židovskoj religiji) i njegov sin Ismail. Upravo se kurban-bajram obilježava se u spomen na njih dvojicu i žrtvu koju je Ibrahim želio prinijeti Bogu u vidu svojeg sina. Ipak, kada je Bog vidio kako je Ibrahim spreman na sve žrtve, poštedio mu je sina i postavio ovna umjesto njega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog epidemije Imam Hodžić pozvao vjernike da poštuju upute epidemiologa: "Ovaj ramazan dočekali smo u neizvjesnosti" Slika nije dostupna Zbog povezivanja s terorizmom Poglavar Islamske zajednice u BiH optužuje hrvatsku predsjednicu: "Prestanite sijati strah od Bošnjaka u Europi"

Kao simbol žrtvovanju, svaka bi muslimanska obitelj koja je imovinski sposobna trebala prenijeti žrtvu, a to najčešće bude ovca. Trećina mesa zaklane životinje dijeli se sirotinji, trećina rodbini dok se trećina zadržava za sebe. Rodbini je posvećen i prvi od četiri dana koliko traje kurban-bajram. Drugog dana obilaze se groblja kako bi se odala spomen mrtvima, a preostali dani su posvećeni prijateljima.

Često se pogrešno smatra kako kurban-bajram počinje s prvom minutom dana u kojem se obilježava. Početak ovog, kao i ramazanskog bajrama, u stvari se događa nakon što se završi klanjanje bajram-namaza, posebne molitve koja se za bajram klanja nakon sabah-namaza, prve od pet svakodnevnih molitvi u islamskom svijetu. U džamije odlaze samo muškarci, a prilikom njihova povratka u kuće počinje slavlje u sklopu kojeg se obično darivaju djeca. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom Bajram šerif mubarek olsun.

Kako islamska godina ima 354 ili 355 dana, onda se kurban-bajram svake godine obilježava u drugo vrijeme računajući po gregorijanskom kalendaru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene