Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najugroženiji na cesti

MUP upozorava vozače: Počinje sezona motocikala, pripazite na njih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim cestama, spajanje vikenda i praznika donijelo je velike gužve na svim izlazima prema moru. Očekivano, najveća je gužva na naplatnim postajama Lučko.

S gužvama dolazi i pojačana opasnost od prometnih nesreća, a pogotovo kod motociklista, kojima počinje sezona. Svaka treća poginula osoba u prometu vozač je mopeda ili motocikla, a početak takozvane motociklističke sezone vrijeme je kada su najugroženiji.

Pročitajte i ovo Kamera za nadzor brzine - 1 Lakše s gasom U Hrvatskoj postavljene suvremene kamere: Kontroliraju brzinu, ali i druge učestale prekršaje koji su vodeći uzročnik nesreća Ilustracija jeziva ispovijest Obitelj doživjela horor na autocesti: "Vikala sam mužu neka zaključa vrata, bojala sam se da nikad nećemo pobjeći"

>> Svi pohrlili na produženi vikend: Gužve na Lučkom, čekanje pola sata

"Imamo jedan dugi vremenski period kad se motori nisu koristili, a i sami vozači drugih vozila ne percipiraju dovoljno vozače mopeda i motocikala", kaže Boris Skeledžić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU PGŽ. "Tko nije sjeo na motor, neće znati kako je to kad ti netko izleti ispred tebe iz neke uličice", pojašnjava motociklist Armano Filipović.

"Veliki motori, velike brzine, gust promet, svi smo nervozni, svi smo na telefonima i to nosi svoj dio problema", ističe motociklist Predrag Andrić. Baš zbog toga već se tradicionalno na početku sezone provodi policijska edukativna akcija kojoj je cilj potaknuti vozače na važnost pridržavanja prometnih propisa. Poseban naglasak stavlja se na važnost korištenja kacige koja najčešće doslovce spašava život.

Posljednjih godina tu je napravljen velik pomak, vjerojatno i zbog činjenice kako je kazna za vožnju bez kacige povećana s 50 na čak 1.000 kuna. "Nacionalni program sigurnosti za period do 2020. želi postići gotovo 98-postotno korištenje kacige", kaže Skeledžić. Kod svake motociklističke nesreće, posljedice su uvijek teže nego kada je riječ o automobilima. "Znači nema savijenog lima, nema. Ima slomljena ruka ili noga u najmanjem slučaju", ističe Andrić.

Baš se takve ili još gore situacije ovih dana žele izbjeći. Gust promet za sve sudionike u prometu uvijek znači poziv na dodatni oprez.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene