Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MUP od škola traži podatke o učenicima neobičnog ponašanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učestala samoubojstva među školarcima digla su na noge i Ministarstvo unutarnjih poslova koje od škola traži podatke o svim učenicima koji pokazuju neobično ponašanje ili su pripadnici neke od supkulturnih skupina.

Posljednji slučaj dogodio se prije tri dana kada se 17-godišnja učenica zagrebačke Željezničke škole sunovratila s prozora učeničkog doma.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu

Je li skočila s deset metara visine kako se pretpostavlja ili slučajano pala? Dok se odgovori na pitanje još uvijek traže, tinejdžerica se dobro oporavlja.

I u ovom slučaju uobičajeni odgovor: nitko ništa nije primijetio - ni škola, ni roditelji, a djevojčica se očito pokušala ubiti. 

>> Djevojka pala s prozora učeničkog doma, nije isključen pokušaj samoubojstva 

>> Djevojčica u oproštajnom pismu nije napisala zašto se ubila

>> Učenik sedmog razreda otišao iz škole i objesio se u potkrovlju kuće 

>> SMS porukom pozvale vršnjake na svoj sprovod

U sprječavanje samoubojstava kod školaraca uključila se i policija. Nije im namjera patrolirati školskim hodnicima, već bolja suradnja s pedagozima i psiholozima. Od pomoći bi im bio i najmanji znak da bi dijete moglo ozlijediti sebe ili druge.

Rijetko koja škola ima dovoljno pedagoga, psihologa i defektologa, prosjek je jedan i pol stručni suradnik. Dvostruko više predviđa pedagoški standard za škole do 500 učenika.

Škole, međutim, nemaju dovoljno ljudi koji bi slušali silne đačke probleme. 

Samo u prva tri mjeseca ove godine ruku na sebe diglo je 15 maloljetnika, četiri više nego u isto vrijeme lani. Ni škole ni policija ni druge stručne službe ne kriju svoju zabrinutost i spoznaju da sami ipak ne mogu spriječiti crnu kroniku u kojoj su glavni akteri školarci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene