Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je tu lud?

MUP: Može! UEFA: Ne može!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana mnogima je ulaznica za EURO 2012 samo san, a nekima izvor velike zarade.

Reporter magazina Provjereno, Ivan Skorin, razgovarao je s preprodavačima, ali i našom policijom. Mislili ste da je takva preprodaja ilegalna? E pa nije, tvrdi hrvatska policija, odnosno je, tvrde UEFA i Hrvatski nogometni savez. Kako je došlo do ovoga apsurda, zašto nitko ne reagira i u kojoj mjeri u konačnici ispaštaju pravi navijači?

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

'Svi to rade, pa zašto ne bi i ja' – opravdanje je koje ovih dana koriste stotine preprodavača karata za EURO. U vrhuncu nogometne euforije – posao jako dobro ide. Krinoslav Grlević, voditelj kluba navijača 'Uvijek vjerni' tvrdi.

'Najviše time ispaštaju navijači koji bi željeli ići na utakmice, oni ne mogu doći do tog vrijednosnog papirića. nego jednostavno ako ne mogu dobiti ulaznicu od neke matične navijačke udruge ili pak preko nekog sponzora, oni su primorani kupiti ulaznicu po nekoliko puta većoj cijeni'.

Mnogo je puteva kojima se moglo doći do karte po službenoj cijeni koju je odredila UEFA. Od prosinca do veljače trajale su prijave za svojevrsnu internet tombolu. Onaj tko je nasumce odabran, mogao je kupiti ulaznicu. Pored izvlačenja dio ulaznica dobili su i klub navijača reprezentacije, nogometni savez, sponzori i turističke agencije. No, jedno je zajedničko svim ulaznicama – svaka od njih ima svoje ime i prezime. S razlogom.

'Dva sata prije utakmice, za vrijeme ulaska na stadion, za vrijeme trajanja cijele utakmice, pa čak i na izlasku na stadio UEFA zadržava pravo kontolirati vlasnika ulaznice u odnosu na podatke koji su na ulaznici' – ističe Nikša Martinac, povjerenik HNS-a za ulaznice.

Na naše čuđenje, ni policija ne smatra da je zarada ovakvom preprodajom ilegalna. Ninoslav Jaklin iz Odsjeka za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima ističe:
'Ne možemo utjecati na slobodnu volju čovjeka koji je ili dobio ili kupio kartu da ju proda ili 3-4 karte da ih proda, dakle tu se ne radi o prekršaju. Prekraj je ako jedna ili više osoba uzima više karata i prodaje ih po ekstremno većoj cijeni, ovdje se o tome ne radi'.

Naša policija ne može, ali UEFA može. Njezini strogi pravilnici isklljučivo zabranjuju bilokakvu preprodaju. Ukoliko kupac bude uhvaćen u Poljskoj ili Ukrajini s ulaznicom koja nije na njegovo ime – bit će mu to najskuplje plaćena karta u životu, a ni utakmicu neće vidjeti. U slučaju kršenja odredbi, UEFA će zatražiti sankciju u iznosu 5000 eura.

Više doznajte u prilogu!

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene