Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj MUP-a

Hrvatska: Manje ubojstava i razbojstava, više nedjela protiv djece i obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je lani u odnosu na godinu ranije zabilježeno manje ubojstava, razbojstava i organiziranog kriminaliteta, ali je bilo više gospodarskog kriminaliteta i nedjela na štetu djece i obitelji, objavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Broj kaznenih djela koja se gone po službenoj dužnosti smanjen je za 9,2 posto u odnosu na 2013., dok je razriješenost porasla za 1,1 posto, rekao je Ranko Ostojić u utorak na konferenciji za novinare o obavljanju policijskih poslova u 2014.

Pročitajte i ovo Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina Izbori Mala škola izbora Koja su kaznena djela vezana za izborni proces?

U toj godini prijavljeno je 37 slučajeva ubojstava, što je sedam ubojstava ili 14,6 posto manje u odnosu na godinu ranije. Uz to zabilježen je i pad pokušaja ubojstava od 8,9 posto. Policija je razriješila sva ubojstva u 2014., uključujuči i jedno ranije.

Imovinska kaznena djela koja najviše utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti pala su za 15,3 posto, razbojništva za 19,2 posto, krađe za 17,3 posto i otuđenja vozila za 22,4 posto, pokazuju policijski podaci.

Policija je zabilježila manje gospodarskog kriminaliteta, što je rezultat presijecenja krijumčarskih lanaca ljudi, duhanskih proizvoda i automobila. Lani je za jednu trećinu zaplijenjeno više duhana nego lani, a cigareta trostruko više.

Broj slučajeva krijumčarenja osoba pao je za 20,5 posto. Ministar je rekao da je tzv. Balkanska ruta skrenuta i da se Hrvatska više ne nalazi na putu krijumčarenja ljudi. Broj tražitelja azila pao je za čak 58,4 posto, a nezakonitih prelazaka granice za 17,3 posto.

Ministar Ostojić zatražio nadzor nad policajcima koji su priveli prosvjednika

Prošle godine policija je zaplijenila 560 aparata za igre na sreću. Koliko je posao s ilegalnim igrama na sreću unosan pokazuje procjena po kojoj ilegalna dobit na godišnjoj razini iznosi 70 milijuna kuna.

Zabilježen je porast zapljena droga za gotovo 30 posto. Policija je zaplijenila oko 2,5 milijuna kuna prljavog novca te više od 45 kilograma heroina, oko 2000 kilograma marihuane, nešto više od šest kilograma kokaina, 25 kilograma amfetamina, 6,3 kilograma ecstasya, više od 2000 doza LCD-a, 2,3 kilograma hašiša i oko 530 tableta metadona.

Dok je većina kaznenih djela u padu u rastu su nedjela protiv djece i obitelji kojih je više za 18,1 posto, te nedjela iz područja gospodarskog kriminaliteta kojih je u 2014. u odnosu na godinu ranije bilo više za 1,2 posto.

Nastavljen je trend smanjenja broja poginulih u prometu u prošloj godini, kada je bilo 60 poginulih ili 16,3 posto manje nego 2013. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene