443928
443928
443928
443928
443928

MUP i AKD dali na uvid na što se trošilo u Vili Costabella

  • , 20.07.2016., 13:00
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD dali su u srijedu novinarima na uvid detaljne troškove u Vili Costabello u proteklih sedam godina.

 
 
 
 
Računi s ljetovanja u vili Costabella (Video: Dnevnik Nove TV)
Računi s ljetovanja u vili Costabella (Video: Dnevnik Nove TV)

Zbog velikog interesa javnosti, koja s pravom želi znati, na koji se način troši novac iz državne blagajne, tj. naš novac, danas su MUP i AKD novinarima, bez mogućnosti fotografiranja i snimanja, dali na uvid račune iz Vile Costabella i hotela Millenij, unatrag proteklih sedam godina. Kažu kako su samo za to razdoblje po zakonu dužni čuvati podatke.

Na fakturama nisu vidljiva imena ljudi koji su boravili u villi, navedeno je samo da se radi o gostima MUP-a, poslovnim partnerima, inozemnim delegacijama, konferencijama, gostima Vlade i slično. Također nisu vidljivi troškovi održavanja vile, kao što je to u slučaju Tihomira Oreškovića. 

Iz dokumenata je vidljivo da se trošilo i dolazilo i za vrijeme godišnjih odmora 2014. i 2015. godine, ali nije poznato tko je tada tamo boravio.

Računi za catering za 2016. godinu iznose 107.871 kunu, za 2015. oko 220.000 kuna, te 2014. godine 43.943 kune.

Zanimljivo je da je u 2015. godini ukupno na hranu i namirnice za kuhanje, poput brašna, soli, tune, sokove i grickalice i slično potrošeno 18.700 kuna i to većinom tijekom srpnja i kolovoza.

Uz niz cateringa, zabilježena su i noćenja u hotelu Milenij. Zanimljivo je za istaknuti kako je 2014. godine u razdoblju od 22.07. do 04.08. u hotelu bila jedna osoba, a račun je iznosio 8.234 kune, a dok je u isto vrijeme netko boravio i u Vili Costabella, gdje je na catering potrošeno 24.000 kuna. 

Najmanji je trošak, kako smo već pisali napravljen 2010. godine, kada je na buket cvijeća potrošeno 175 kuna.

Uz to na popisu namirnica koje su kupljene u trgovini 5.06.2014. godine, kada je zabilježen trošak od 1.269 kuna, nalazi se i votka Smirnoff.

U 2009. vila je uglavnom fakturirala račune za hranu, iz kojih se može zaključiti da je u to vrijeme tamo radila kuhinja, budući da su se naručivale veće količine mesa i ribe, povremeno i kuhinjski pribor. Ti su računi iznosili između 500 i 1500 kuna.

Prvi veći račun zabilježen je u ožujku 2011., kada je za troškove konferencije o zaštiti osobnih podataka plaćeno 50.000 kuna.

U 2016. ispostavljeno je nekoliko računa za troškove gosta Vlade, MUP-a i državnog protokola, no ni iz tih računa se ne može razaznati o komu se zapravo radi te što su jeli i pili.

Od 26. do 30. ožujka, za Uskrs, u vili je boravilo 11 osoba, a trošak je bio 23.894 kune.Od 25. svibnja do 29. svibnja na posluživanje za sedam osoba za koje se navodi da su gosti Vlade potrošena je 15.191 kuna, a najnovijeg je datuma račun za razdoblje od 14. do 30. lipnja, kada je za 11 osoba plaćeno 63.095 kuna.

Unutar tog računa, za čišćenje je dano 7200 kuna, za pranje i peglanje 1993 kune, a ostalo je trošak 40 obroka.

Uz te račune, plaćen je i niz manjih računa iz samoposluživanja za vodu, sokove, slatkiše, ali i sportske rekvizite, primjerice loptice za ping-pong.

Iako su novinari bili pozvani da račune pregledaju u Ravnateljstvu policije, iz MUP-a im je naknadno javljeno da dođu u prostorije AKD-a, gdje su uz njih bile dvije službenice, koje nisu bile ovlaštene odgovoriti ni na jedno dodatno pitanje. Nemoguće je tako bilo doznati jesu li to svi troškovi gosta vile te je li točno da se oni objedinjeno vode tek od 2012., dok su se ranije knjižili na različitim stavkama u drugim institucijama. Nejasno je ostalo i prevladavaju li među onima koji su boravili u Costabelli državni dužnosnici, njihovi ili gosti države ni kako su se za to vrijeme hranile osobe iz njihova osiguranja.

Djelatnice su kazale tek kako je riječ o svim računima koje je za vilu Costabella platio AKD.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u ponedjeljak navečer podatke o visinama reprezentacije u Villi Costabella, u proteklih sedam godine, u kojoj je nedavno ljetovao opozvani predsjednik Vlade Tihomir Orešković s obitelji.

Napominjemo da je za vrijeme boravka Tihomira Oreškovića vidljivo da je bio od 14.06. do 30.06., te da se uslugama cateringa koristilo 11 osoba, od čega 6 do 8 iz osiguranja, od čega su gosti vile potrošili 19.892 kune, što po danu ispadne otprilike 1.420 kuna, ovisno o vremenu dolaska i odlaska, za obitelj bez osiguranja. Ukupan trošak je 63.095 kuna, od čega je za  za čišćenje vile 7.250 kuna, pranje i peglanje 1.993 kune.

Nakon što je u javnost procurila informacija o trošku od nešto više od 100.000 kuna koji su potrošeni na catering za vrijeme boravka Tihomira Oreškovića u Vili Costabella, MUP je objavio podatke o troškovima reprezentacije u istom objektu u proteklih 7 godina. Orešković je nakon toga rekao kako je spreman sve troškove snositi sam.

Tada je ispalo da je najviše novca tijekom jedne godine u Vili Costabella potrošeno za vrijeme Milanovićeve Vlade, tj. 2015. i 2014. godine. O tome se jučer oglasio i SDP, koji je istaknuo kako je vila korištena za dolaske inozemnih gostiju, i gostiju MUP-a, te kako nije primjereno objavljivati podatke o štićenim osobama.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se