446418
446418
446418
446418
446418

MUP dovršio izgradnju i opremanje Tranzitnog prihvatnog centra u Tovarniku

  • , 12.08.2016., 15:25
  • Autor:
  • komentara

Dio za prihvat i smještaj državljana trećih država površine je 1175 metara četvornih, a čine ga prostorije za prihvat i dnevne aktivnosti u prizemlju.

 
 
 
 
Ilustracija (FOTO: Marko Mrkonjić/Pixsell)
Ilustracija (FOTO: Marko Mrkonjić/Pixsell)

Ministarstvo unutarnjih poslova dovršilo je izgradnju i opremanje Tranzitnog prihvatnog centra u Tovarniku za što je utrošeno je nešto više od 27 milijuna kuna, od čega je većina, odnosno 21,7 milijuna kuna isplaćena iz sredstava Schengenskog instrumenta, dok je iz državnog proračuna plaćen PDV.

Svi radovi su završeni 16. lipnja, nakon čega je prostor uređen namještajem i opremom, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama. Kompleks, koji je izgrađen na parceli od 15.584 metara četvornih, čine glavna građevina, prizemlje i kat.

Dio za prihvat i smještaj državljana trećih država površine je 1175 metara četvornih, a čine ga prostorije za prihvat i dnevne aktivnosti u prizemlju.

Na katu se nalaze 14 četverokrevetnih soba, dvije obiteljske trokrevetne sobe te prostorije za igru djece i knjižnica.

Predviđeni poslovi Tranzitnog centra za strance su provođenje ograničenja slobode kretanja stranaca koji su zatečeni u nezakonitom prelasku vanjske granice Europske unije do njihovoga preseljenja u Prihvatni centar za strance ili udaljenja temeljem readmisijskog ugovora.

Također, organizira i obavlja preprate radi prisilnih udaljenja temeljem readmisijskog ugovora u treću susjednu državu te sudjeluje u postupku utvrđivanja identiteta smještenih stranaca.

U Centru se ujedno vodi briga o zdravstvenoj i psihosocijalnoj skrbi za smještene strance, obavljaju se poslovi osiguranja Centra i smještenih stranaca te poduzimaju mjere i radnje u svrhu poboljšavanja uvjeta boravka u Centru.

Osim toga, Centar pruža stručnu pomoć policijskim upravama i postajama kod složenijih slučajeva i prisilnog udaljenja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se