443963
443963
443963
443963
443963

"Mungosi" potpisali kolektivni ugovor čime su im ispunjeni zahtjevi

  • , 20.07.2016., 15:13
  • Autor:
  • komentara

Mungosi su potpisali kolektivni ugovor kojim su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto te 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža.

 
 
 
 
Pregovori Mungosa i uprave (Foto: Josipa Krajinović)
Pregovori Mungosa i uprave (Foto: Josipa Krajinović)

Predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos d.o.o. potpisali su u srijedu u Okučanima kolektivni ugovor u nazočnosti premijera Thomira Oreškovića i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, čime je i službeno prekinut štrajk tridesetak pirotehničara.

Ugovor su u zgradi Općine Okučani, gdje su ih ugostili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i načelnik općine Okučani Aco Vidaković, potpisali Mario Iveković u ime Novog sindikata, Dalibor Stanar u ime Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i direktor Mungosa Damir Magdić. Pirotehničari su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto te 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža.

"Mungosi" su štrajkali od 5. do 8. srpnja, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješno završenog postupka mirenja i neprihvaćanja njihova zahtjeva za povećanje plaće na 15 tisuća kuna bruto i dodatak od pola posto za godinu dana staža.

Sindikalist Iveković nakon potpisivanja je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i granski kolektivni ugovor za sve pirotehnicare koji rade u privatnim tvrtkama, njih oko 600.

„Svi su oni zaslužili ove uvjete koje smo dogovorili za 'Mungose'“, naglašava Iveković te izražava nadu da će premijer Orešković i ministar Orepić održati obećanje i pomoći u pregovorima za granski KU.

„Do sada smo imali loše iskustvo s Hrvatskom udrugom poslodavaca, ali upravo zato što su oni uvijek govorili da im netko - vlade, ministarstva, ne znam tko, treba dati nekakva jamstva“, dodao je.

Ističe kako bi bilo dobro da granski KU stupi na snagu s početkom iduće godine jer se na kraju ove raspisuju natječaji za iduću godinu, a novaca, kaže, za razminiranje definitivno ima, i za ovu i za iduću godinu.

Premijer Orešković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora i odao priznanje pirotehničarima, „dečkima koji svaki dan stavljaju svoj život u opasnost da bi razminirali Hrvatsku“.

Najavio je da će Vlada dati potporu i drugim tvrtkama koje se bave razminiranjem u procesu izrade granskog KU.

Ministar Orepić ističe da će se tim granskim KU-om „štititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji na kojekakve načine žele izvući novce“.

U ovom trenutku, navodi ministar, kod pirotehničara imate odnos da jedan radi, a dvojica crpe te ljude koji rade. „Mi ćemo te odnose promijeniti“, poručuje. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se