Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi da su ga htjeli likvidirati

München: Suđenje Perkoviću i Mustaču nastavljeno saslušanjem Petra Penave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem hrvatskog emigranta Petra Penave u utorak je pre Višim zemaljskim sudom u Muenchenu nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983. godine.

Petar Penava, koji godinama živi u Njemačkoj, bi, kako je priopćio sud, trebao svjedočiti o pritiscima koje je na njega vršili pripadnici Službe državne sigurnosti (SDS) te o funkcioniranju tih službi. Penava je proteklih godina u više navrata u medijima govorio o tomu kako su ga "Udba, tj. Perković osobno htjeli likvidirati".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj prati Ivana Petrović Prates: 'Đureković je bio ustrašen i živio je konspirativno' Slika nije dostupna Političko ubojstvo Nastavlja se suđenje Perkoviću i Mustaču

Saslušavanje svjedoka Petra Penave prekinuto je odmah na početku zbog tehničkih poteškoća oko konzekutivnog prevođenja.

Slučaj Perković: Vukušić svjedočio o hrvatskoj emigraciji i presudi za ubojstvo

Poslijepodne bi video-linkom iz Beograda trebao svjedočiti umirovljeni djelatnik SDS-a Božidar Spasić, koji bi također trebao govoriti o hijerarhiji SDS-a, prije svega o pitanju odgovornosti u donošenju važnih odluka među kojima je i egzekucija emigranta.

Za ovaj tjedan su predviđena još dva ročišta na kojima bi u srijedu trebalo biti nastavljeno svjedočenja Božidara Spasića, dok bi u četvrtak trebao svjedočiti bivši visoki dužnosnik Ine Vanja Špiljak. Tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je 2008. osuđen za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića, i tijekom ovog suđenja Mustaču i Perkoviću, državno odvjetništvo u više je navrata spominjalo da je glavni motiv Đurekovićeva ubojstva njegovo saznanje o upletenosti Vanje Špiljka u financijske malverzacije u naftnoj kompaniji početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene